Čelnici EU: Nema napretka u pregovorima sa "Astra Zenekom", neizvesne su vakcine!

28.01.2021

10:02 >> 10:44

0

Autor: M. Vujović

Evropa se trenutno suočava sa nestašicom vakcina, nakon što je kompanija za proizvodnju cepiva protiv koronavirusa Fajzer” objavila da smanjuje proizvodnju

Čelnici EU: Nema napretka u pregovorima sa "Astra Zenekom", neizvesne su vakcine!
Copyright Tanjug/AP Photo/Niranjan Shrestha)

Nakon jučerašnjeg sastanka Evropske unije sa predstavnikom kompanije “Astra Zeneka” Paskalom Soriotom, evropska komesarka za zdravlje Stela Kirijakides objavila je na svom zvaničnom Tviter nalogu da “žali zbog kontinuitane nejasnoće u rasporedu isporuke vakcina i da želi jasan plan za proizvodnju i isporuku vakcina.

– Konstruktivan ton razgovora sa direktorom “Astra Zeneke” Paskalom Soriotom o isporukama njihove vakcine nakon odobrenja. EU ostaje ujedinjena i čvrsta. Ugovorne obaveze moraju da budu isporučene građanima EU. Žalimo zbog kontinuirane nejasnoće u rasporedu isporuke i zahtevamo jasan plan od “Astra Zeneke” za brzu isporuku rezervisanih količina vakcine za prvi kvartal. Sarađivaćemo sa kompanijom kako bismo pronašli rešenja i brzo isporučili vakcine za građane EU – napisala je ona na Tviteru.

Tanjug/AP Photo/Channi Anand, File)

To, nažalost, znači da i dalje nema pomaka u pregovorima i objašnjenju šta se desilo sa proizvodnjom vakcina i zbog čega je isporuka smanjena, kao ni u kom vremenskom periodu Evropa može da očekuje ugovorene doze ovog cepiva.

Podsećamo, Evropa se trenutno suočava sa nestašicom vakcina, nakon što je kompanija za proizvodnju cepiva protiv koronavirusa “Fajzer” objavila da smanjuje proizvodnju, a britansko-švedska farmaceutska kompanija “AstraZeneka” šokirala saopštenjem da će Evropskoj uniji isporučiti 60 odsto manje vakcina, nego što je dogovoreno.

Zbog toga, Evropska unija zahteva od kompanije da isporučuje više doza vakcina iz svojih fabrika u Evropi i Britaniji, jer, iako je Evropska komisija zaključila ugovore za isporuku oko dve milijarde doza vakcina od čak osam proizvođača, trenutno vakcine isporučuje samo “Bajontek”/”Fajzer”, ali sa smanjenim obimom proizvodnje., dok će “Astra Zeneka” u prvom kvartalu isporučiti samo 40 odsto od onog što je dogovoreno.

Fajzer vraća isporuku “na normalu”

Sa druge strane, nakon privremenog odlaganja proizvodnje vakcina, fabrika “Fajzera” u belgijskom gradu Pursu danas je obavestila da je vratila raspored isporuke “na normalu”.

Kako navode iz ove kompanije, prošle i početkom ove nedelje isporučeno je samo osam odsto manje doza u odnosu na prvobitni raspored.

Pročitajte još
-Kao što smo i najavili, vratili smo se normalnom ritmu planirane proizvodnje. Uticaj je bio minimalan i isporučili smo osam odsto manje doza od planiranog na početku – rekla je portparol “Fajzera” Mari Lisi Veršelden.

Podsećamo, “Fajzer” je 15. januara najavio da će privremeno isporučiti manje doza vakcina protiv koronavirusa u Evropi, zbog promena u proizvodnom procesu u svojoj fabrici u Pursu. Ovo kašnjenje trebalo je da ima ograničeni uticaj od 18. do 25. januara. Mnoge evropske zemlje su zbog kašnjenja najavile tužbe protiv američke kompanije, jer im je poremećen plan vakcinisanja stanovništva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike