Doktorka Stokić: "Priliv pacijenata i dalje prevelik, uspeli smo zdravstveno da edukujemo naciju" (VIDEO)

29.01.2021

14:15 >> 16:12

0

Javnosti se u 15 sati obratila direktorka Kliničkog centra Vojvodine, Edita Stokić

Doktorka Stokić: "Priliv pacijenata i dalje prevelik, uspeli smo zdravstveno da edukujemo naciju" (VIDEO)
Copyright Tanjug/Tara Radovanović

Dr Edita Stokić, internista-endokrinolog i direktor Kliničkog centra Vojvodine, obratila se naciji nakon najnovijeg preseka stanja oko koronavirusa u Srbiji.

Uz to, analiziraće dosadašnju situaciju sa osvrtom na današnji sastanak na kom je odlučeno da nema promene u dosadašnjim merama.

U Srbiji je u poslednjih 24 sata na korona virus testirano 10.637 građana od kojih su novozaražena 1.592.

Pročitajte još:

Preminuo je nažalost 21 pacijent, dok je na respiratorima širom zemlje trenutno su 162 pacijenata.

Dr Edita Stokić, internista-endokrinolog i direktor Kliničkog centra Vojvodine, obratila se naciji.

– Uočavamo da stagniramo na broju hospitalizovanih, jer nam je broj prijema skoro isti kao i broj otpusta. U našu ambulantu dolaze pacijenti koji su dijagnostikovani kao novooboleli, ali sa druge strane i oni koji dolaze na kontrole, bilo da su pregledi kao nastavak lečenja, ili su u kućnim uslovima. Priliv je i dalje veoma velik – upozorila je doktorka Stokić prenoseći informacije iz KC Vojvodine.

Novinare je interesovalo da li vakcinu smeju da prime oni koji boluju od dijabetesa.

– Bazirano je na dokazima da su dijabetes tip 1 i 2, jesu četiri puta veći uzročnici kod težih kliničkih slika usled korona virusa. Vakcinacija je jedna od najbezbednijih opcija za prekid (izlazak) iz ove epidemije i kada je reč o onima koji boluju od dijabetesa. Nuspojave su na nekim istraživanjima bile nesvestica i malaksalost, ali to je imunološki odgovor na primljenu dozu, a to je i mehanizam delovanja. Kod dijabetes bolesnika je važno da u narednih dan, dva od primanja vakcine prate situaciju oko šećera nešto pomnije.

Tanjug/AP Photo/Francois Mori, File)

Reakcije na imunizaciju i period između dve doze?

– Blage reakcije nakon vakcinacije, pojava temperature – nekad, malaksalost i glavobolja… Ali, to su retki slučajevi. Ako znamo da su oni delovi reakcije imuniteta nakon imunizacije, onda smo svesni situacije. Moguće je da u međuvremenu, do postizanja odbrambenog stava organizma, dođe do zaražavanja. Moramo da budemo na oprezu do samog kraja vakcinacije, nema opuštanja između dve doze.

Srbija je među prvima u Evropi po broju vakcinisanih.

– Apeli, edukacije… Sve to je zdravstveno vaspitalo stanovništvo, što jeste jedan od razloga za odaziv. Ukupno 426.615 vakcinisanih građana do sada, to je veliki broj, ali mislim i da su apeli struke doveli do prevencije. Ovo jeste jedino bezbedno sredstvo u borbi protiv korona virusa. Sada sam srećnija, jer ovakav broj vakcinisanih otvara mogućnost situacije da se ova pošast smiri i da se vratimo normalnom načinu života – i da epidemija ima svoj kraj.

Tanjug/Kareem Elgazzar/The Cincinnati Enquirer via AP

Da li se nešto menja zbog novog soja korona virusa?

– Sa aspekta kliničke prakse, novi soj ne stvara probleme jer je kovid-19 virus različite kliničke slike, dinamiku razvoja. Sama činjenica da u KC Vojvodine, jedna osoba je izdvojena zbog sumnje da ima novi soj. Saznanje o novom mutiranom virusu samo nameće viši nivo opreznosti. Nema popuštanja mera, to nam nameće da i dalje budemo u onoj liniji borbe sprečavanja, širenja i oboljevanja. Maska, distanca, okupljanje i dezinfekcija ruku.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike