Upozorenje SZO: Srbija se približava piku epidemije, očekuje nas težak decembar!

01.12.2020

09:47 >> 14:12

0

Autor: M.V.

Brzina pogoršavanja epidemiološke situacije u Srbiji se smanjuje, naveo je Marijan Ivanuša

Upozorenje SZO: Srbija se približava piku epidemije, očekuje nas težak decembar!
Copyright Profimedia

Marijan Ivanuša, direktor Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji izjavio je danas da se brzina pogoršavanja epidemiološke situacije u Srbiji smanjuje i da se nada da se pribiližavamo piku epidemije. On je takođe istakao i da će se, nakon dostizanja pika, nastaviti pritisak na bolnice, posebno na intenzivnu negu.

Tanjug/AP Photo/Jae C. Hong

– Plašim se da nismo još u piku. Međutim, pritisak na bolnice će se nastaviti još nekoliko nedelja posle pika, jer razvoj ozbiljne forme bolesti traje od deset dana do dve nedelje. Očekujem težak decembar, naročito za zdravstvene radnike – rekao je Ivanuša za RTS i dodao da se epidemija u Srbiji raširila kao požar i da su potrebne stroge mere i puno vremena da se ona stavi pod kontrolu.

Pročitajte još: Svetski dan borbe protiv side: Mnogi pacijenti odustaju od lečenja zbog koronavirusa

Pročitajte još: Dr Svorcan: Za 24 sata potrošimo sedam tona kiseonika, ranije je to bilo dovoljno za šest meseci

Obezbediti sigurnu posetu

Ivanuša je poručio da se zaraza širi unutar porodica, na radnom mestu, kao i da se očekuje veliki broj Srba koji će se za praznike vratiti u domovinu da posete svoju porodicu.

Gerhard G./Pixabay

– To može predstavljati dodatan broj obolelih, treba razmišljati u oba pravca, obezbediti sigurnu posetu i razmišljati kako se virus širi lokalno – rekao je on.

Druge zemlje su, kako je istakao, zatvarale ugostiteljske objekte i čak uvodile policijski čas. Ipak, kaže da je teško reći šta bi dalo najbolje rezultate u Srbiji.

On je potom objasnio i da je osoba zarazna “oko dva dana pre pojave simptoma i prvih pet dana simtpoma, kod ozbiljnije bolesnih i duže”.

– Upravo zbog toga je bitno da koristimo maske i održavamo fizičku distancu – rekao je Ivanuša i dodao da se nada da će vakcina protiv korona virusa stići što pre i da će i u Srbiju, i svuda u svet, stići više vakcina.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike