Hitno potrebni davaoci krvi: Zbog koronavirusa smanjuje se broj građana koji mogu da pomognu

01.12.2020

10:26

0

Autor: M.V.

Institut za transfuziju krvi Srbije poručuje da su im potrebni davaoci nulte i B pozitivne, kao i sve negativne krvne grupe

Hitno potrebni davaoci krvi: Zbog koronavirusa smanjuje se broj građana koji mogu da pomognu
Copyright Pixabay

Institut za transfuziju krvi Srbije pozvao je davaoce svih krvnih grupa, pre svega nulte i B grupe, kao i davaoce Rh negativnih krvnih grupa, da dobrovoljno daju krv.

– Molimo sve zdrave osobe, potencijalne davaoce krvi, da dođu u Institut ili u neku od ekipa na terenu, kako bi svi koji su životno ugroženi, onkološki, hematološki pacijenti i hitni slučajevi bili na vreme i adekvatno zbrinuti – piše u saopštenju.

Iz Instituta upozoravaju da se zbog povećanja broja osoba koje su zaražene koronavirusom i respiratornim infekcijama, smanjuje broj građana koji mogu dobrovoljno da daju krv.

Takođe, navode da je svaka jedinica krvi izuzetno dragocena za lecenje onkoloskih i hematoloskih pacijenata, kao i za zbrinjavanje hitnih slučajeva usled saobraćajnih nesreća ili velikih krvarenja, koja mogu nastati tokom operacija.

Institut za transfuziju krvi je otvoren svakog radnog dana od 7 do 19 sati, a u Urgentnom centru građani mogu da daju krv od 10 do 15 časova.

O ostalim lokacijama gde se organizuju akcije davanja krvi građani mogu da se informisu na sajtu Instituta www.nbti.org.rs, navodi se u saopštenju Instituta.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike