Srpskoj deci na Malti preti proterivanje? Dvadesetak porodica već čitavu godinu čeka odluku nadležnih

03.02.2021

13:11 >> 13:34

0

Autor: R.M.

Malteška državna agencija procenila da roditelji ne zarađuju dovoljno, zbog čega deca ne mogu da ostanu u toj zemlji

Srpskoj deci na Malti preti proterivanje? Dvadesetak porodica već čitavu godinu čeka odluku nadležnih
Copyright Pixabay

Dvadesetak srpskih porodica na Malti još čeka informaciju u vezi sa time da li mogu da zadrže svoju decu u toj zemlji duže od godinu dana, nakon što im je Agencija za identitete Malte (IMA) saopštila da nisu zaradili dovoljno da bi mogli da ih izdržavaju.

U decembru 2019. godine, medij “Tajms of Malta” (Times of Malta) objavio je da je za 41 dete odbijena dozvola boravka s obzirom na to da njihovi roditelji nisu zadovoljili finansijske zahteve.

Nadbiskup Čarls Scicluna i tenor Jozef Kaleja bili su među onima koji su se zalagali za zaustavljanje deložacija porodica 37 dece, koje su dobile tadašnju pravnu pomoć za podnošenje žalbi.

Žalbe predate, čeka se odluka

Međutim, logističke nedoumice stvorene pandemijom koronavirusa prouzrokovale su duga odlaganja i porodice još čekaju odluku koja će odrediti sudbinu njihove dece, rekao je pravni zastupnik porodica Mark Sultana za “Tajms of Malta”.

– Kovid 19 doneo je drastične promene u načinu na koji se postupa u takvim slučajevima, uključujući i rad odbora za imigracione žalbe – rekao je on.

– Većina dokumenata je predata, a potvrđujem da odbor trenutno preispituje slučajeve. Međutim, ne mogu da kažem kada će odluka biti doneta. Ovo je prioritet odbora – izjavio je on.

Pročitajte još:
U međuvremenu, porodice šestoro dece su odustale od žalbi, ali zbog nerešene presude za preostale slučajeve, savetovano im je da ne komentarišu situaciju. Iako je takvo kašnjenje poremetilo život tih porodica, Sultana je rekao da se na to pitanje mora gledati holistički, jer je porodicama, bez obzira na nacionalnost, poremećen život zbog pandemije.

Tokom delimičnog zaključavanja zbog korone, brojne porodice koje su podnosile molbe da zadrže svoju decu na Malti ostale su izbezumljene kada su dobile pisma u kojima se traži da zemlju napuste “što pre”. Prošlog aprila, Aleks Muskat, parlamentarni sekretar za državljanstva, kritikovao je IMA zbog poslatih pisama.

On je rekao da je slanje takvih pisama uzrokovalo nepotrebne poteškoće porodicama, posebno u izuzetnim okolnostima izazvanim koronavirusom.

Instaliraje našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike