Magla i smog nam opet zadaju muke! "Gore" Niš i Pazar, a teško se diše i u Beogradu

04.02.2021

08:12 >> 09:03

0

Ono što stručnjaci ističu kao veliki problem i prvi veliki korak ka rešanju problema je prelazak na kvalitetnija goriva, posebno kada je reč o domaćinstvi

Magla i smog nam opet zadaju muke! "Gore" Niš i Pazar, a teško se diše i u Beogradu
Copyright M.M./ATAImages

Prema podacima svetskg sajta za merenje zagađenje vazduha “Airvisual” Beograd je od jutros 58 na listi, ali vazduh je prilično zagađen ne samo u glavnom gradu već i u Obrenovcu, Kojseriću koji su na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine obeležni crvenom bojm što znači da je količina PN 10 čestica prilično visoka.

Printscreen/ErVisual

Niš i Novi Pazar su jutros u 8.55 označeni ljubičastom bojom što je najviši stepen zagađenosti.

printscreen

Kako kaže klimatolog i prof. Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu Vladimir Ðurđević slab vetar, magla, vlažnost vazduha dodatno su pogoršali situaciju sa kvalitetom vazduha u Srbiji koji je prethodna dva dana bio veoma zagađen.

PM čestice imaju manje od 10 mikrometara

PM-10 čestice su dobile naziv po svojoj veličini – one imaju manje od 10 mikrometara,. Radi poređenja, ljudska dlaka je široka oko 100 mikrometara. I, dok se krupnije čestice zadržavaju, na primer u nosu, ove čestice prodiru u pluća. Do 50 mikrograma vazduh je prihvatljiv, a preko toga kažemo da je vazduh zagađen.

On ističe da je vazduh u Srbiji, osim PM česticama, zagađen i gasovima koji se lako pretvaraju u čestice. Ðurđević je za TV K1 pojasnio da se iz odžaka emituju zagađene čestice, ali i gasovi – sumpor oksid i azotni oksid.

Ove štetne čestice, koje su , najčešće oslobađaju kućna ložišta gde se sagoreva čvrsto gorivo ugalj, drva, plastika.

Ono što stručnjaci ističu kao veliki problem i prvi veliki korak ka rešanju problema je prelazak na kvalitetnija goriva, posebno kada je reč o domaćinstvima.

Preporuka nadležnih, posebno za hronične i kardiovaskularne bolesnike, je da se što manje boravi napolju kada su koncentracije PM čestica visoke – čak i kada je 25 stepeni napolju.

Ugrožene su i osetljive grupe – deca , stariji, trudnice, dojilje. Preporuke i ZSO i Evropske agencije za zaštitu životne sredine su da kada se predviđaju dani sa povećanom koncentracijom susprendovanih čestica i azotnih oksida, obavezan je konatakt sa lekarom i korigovanje terapije.

Ono na šta lekari posebno stavljaju akcenat je i činjenica da je epidemija koronavirusa u punom jeku i da su šanse od zaraze ovim virusom mnogo veće, pa zbog toga budite oprezni i pokušajte da smanjite boravak napolju ili nosite nano maske, jer one jedine štite o aerozagađanja.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike