Otkrivamo kako su bezbednosne službe vodile rat za vakcinu: Prvi sukob počeo je već oko respiratora

08.02.2021

19:44 >> 12:41

0

Autor: R.M.

Vakcina je neočekivano postala najvažnije strateško sredstvo, u rangu nafte i najsavremenijeg oružja, kaže bivši bezbednjak Božidar Spasić

Otkrivamo kako su bezbednosne službe vodile rat za vakcinu: Prvi sukob počeo je već oko respiratora
Copyright Pixabay

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić više puta govorio je u ulozi srpske tajne službe BIA u nabavci opreme i vakcina protiv korone, a nedavno je na TV Prva izjavio da “vodi rat u pravom smislu te reči” oko nabavke vakcine, jer je pitanje vakcine pitanje ekonomskog opstanka.

Zbog toga ne treba da čudi da je avion, u kojem je bilo milion doza vakcina kineske vakcine “Sinofarm”, a koji je 16. januara aterirao u Srbiju, pored predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministra zdravlja Zlatibora Lončara, dočekao i direktor BIA Bratislav Gašić.

Stručnjak za bezbednost Božidar Spasić objašnjava za “24sedam” da su se bezbednosne službe širom sveta aktivirale u nabavci vakcine protiv koronavirusa i da se radi o strateškoj borbi svake države.

– Osnovna poenta umešanosti tajnih službi, računajući evropske, kinesku, rusku i američku, jeste što se radi o strateškoj robi. Vakcina je neočekivano postala najvažnije strateško sredstvo. Ona je u rangu nafte i najsavremenijeg oružja. Zbog toga je svaka država od samog početka uključila u sve to i obaveštajne službe – kaže Spasić.

Doček aviona sa kineskim vakcinama, Foto: Tanjug/Zoran Žestić

On objašnjava da su one uključene u delu koji se tiče dobijanje informacija od toga da se zaštite formule postojećih vakcina, pa do toga gde se one distribuiraju.

– Vakcine veoma retko prodaju države. To obično rade kompanije i potkompanije, odnosno ono što mi zovemo dilerima. Zadatak obaveštajnih službi je da uđu u taj sistem potkompanija jer se sa njima, zapravo, trguje. Kao što smo videli, mi imamo ugovore sa velikim sistemima, ali i pored toga moramo na sve strane da nalazimo vakcine – rekao je on.

Božidar Spasić Printscreen Balkan info

Bivši obaveštajac tvrdi da i u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji ima pripadnika raznih obaveštajnih službi, a da je rat za vakcine počeo onog trenutka kada je ova organizacija dobila informaciju da je vakcina rešenje za koronu.

– Tu informaciju prvo su imale obaveštajne službe i to najvećih država – tvrdi on.

Bilo je i otimanja vakcina

Spasić kaže da je bilo čak i otimanja vakcina između zemalja.

– Vakcine su postale nešto što predstavlja obaveštajni rat. Imali smo slučajeve da je u pojedinim zemljama EU dolazilo do otimanja vakcina. Tako su, recimo, vakcine namenje Češkoj završavale u Finskoj. A najveći skandal je nastao u SAD, gde je obaveštajna služba NSO izgubila milion doza vakcina. Oni ne znaju da li je to sad CIA ukrala i prosledila nekome na Bliskom Istoku ili su negde pohranjene i čuvaju se zbog nečega – rekao je on.

Sve je počelo još u nabavci respiratora

Ali, “korona sukob” nije počeo sa vakcinama, nego još oko respiratora, tvrdi Spasić.

– Kada se pandemija pojavila, nastupila je obaveštajna frka oko respiratora i to je bio pravi rat jer su sve zemlje pokušavale da ih kupe. Kada su respiratori doneti u našu zemlju, mogli smo da primetimo da je predsednik Aleksandar Vučić poverio kontrolu nad tim mašinama BIA. Videli ste u Batajnici da je BIA čuvala respiratore, a toliko je uspešna bila ta operacija da je Srbija imala dovoljno aparata. Čak toliko da je mogla da određeni broj njih ustupi svojim prijateljima – rekao je Spasić.

Da u ovome ima istine govori i to da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, još u aprilu prošle godine, na TV Pink govorio o tome da je “Njujork tajms” objavio tekst o ulozi izraelske tajne službe “Mosad” u nabavci respiratora, odnosno da je ona imala ključnu ulogu u tom poslu. Predsednik je dodao da se, onda, i Srbija ponašala na taj način i bila usapsena.

Spasić smatra da je upravo iskustvo sa respiratorima bilo indikator našim službama i predsedniku Vučiću da će sledeća velika bitka biti upravo oko vakcina.

– Ako kažemo da smo mi dobili prvi kinesku vakcinu, to je samo zbog fantastičnih odnosa srpskog i kineskog predsednika, a unutar toga i obaveštajnih službi Kine i Srbije. Takođe, treba da znate da nijedna vakcina iz Rusije ne može da izađe bez saglasnosti ruske vojne obaveštajne službe GRU i Federalne službe bezbednosti FSB, kojom se garantuje da taj izvoz neće ugroziti bezbednost Rusije – rekao je Spasić.

Važno što ćemo aktivirati naše resurse za vakcine

Spasić je zaključio da je najvažnije da je srpska obaveštajna služba predložila da se revitalizuju naši resursi za proizvodnju vakcina, čime bi naša zemlja mogla da poveća svoj uticaj u svetu.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike