Odbor za rad prihvatio Predlog zakona o socijalnoj karti, sledi pravednija pomoć ugroženima

08.02.2021

13:56

0

Autor: R.M.

Korisnici će biti pošteđeni mnogih procedura radi ostvarivanja prava na novčanu pomoć ili za usluge

Odbor za rad prihvatio Predlog zakona o socijalnoj karti, sledi pravednija pomoć ugroženima
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Skupštinski odbor za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva prihvatio je u načelu Predlog zakona o socijalnoj karti, a Biljana Zekavica iz Ministarstva za rad je objasnila da će predlog zakona omogućiti pravedniju raspodelu pomoći za najugroženije.

Zekavica je na odboru objasnila da Registrom socijalnih karti nisu obuhvaćeni svi građani zbog zaštite podataka o ličnosti. Prema njenim rečima, benefit predloženog zakona je višestruk u smislu da će se racionalnije trošiti vreme, jer će korisnici biti pošteđeni mnogih procedura radi ostvarivanja prava na novčanu pomoć ili za usluge.

– Za zaposlene u socijalnoj zaštiti to će biti skraćeni postupak i imaće celovitiji uvid u imovno stanje korisnika korišćenjem registara drugih organa. Do sada smo sproveli prvu fazu, objedinil smo sve podatke kojima ministarstvo raspolaže, nabavili smo softversko rešenje, u drugoj fazi nas očekuje povezivanje sa drugim registrima – objasnila je Zekavica.

Kaže da Ministarstvo za rad postaje proaktivnije u odnosu na društveno osetljive grupe koje se nalaze u sistemu socijalne zaštite.

Pročitajte još:
– Cilj proaktivnosti jeste da se postojeći budžet koji se koristi u sistemu socijalne zaštite racionalnije koristi. Imaćemo sveobuhvatniji uvida u materijalni status pa se mogu izbeći greške, a pomoć bi se pravednije raspodelila – rekla je Zekavica.

Članica odbora sa liste “Aleksandar Vučić – za našu decu” Milanka Vukojičić Jevtović kaže da je cilj predloga zakona uspostavljanje elektronske baze podataka što je u skladu sa programom i ciljevima koje je zacrtala Vlada Srbije i u skladu sa ekspozeom Ane Brnabić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike