Vratili ste se sa odmora? Pratite ovih šest "Batutovih" saveta

16.02.2021

21:40

0

Iz Instituta Batut ističu da su svi oni koji su bili na kratkom odmoru ili putovanju, zbog većeg broja kontakata, bili izloženi većem riziku od potencijalno

Vratili ste se sa odmora? Pratite ovih šest "Batutovih" saveta
Copyright Pexels

Nekoliko desetina hiljada građana vraća se sa produženog prazničnog vikenda, a nadležni strahuju da bi opuštanje tokom poslednjih nekoliko dana moglo da dovede do rasta broja zaraženih koronavirusom. Ima načina da zaštitimo sebe i druge, a evo korisnih saveta kako da se ponašamo nakon povratka sa odmora.

Iz Instituta “Batut” ističu da su svi oni koji su bili na kratkom odmoru ili putovanju, zbog većeg broja kontakata, bili izloženi većem riziku od potencijalnog zaražavanja. Zbog toga apeluju na striktnu primenu protivepidemijskih mera.

Smanjenje kontakata i izbegavanje okupljanja prvi je savet kojeg treba da se pridržavaju oni koji su se vratili sa odmora i bili u kontaktu sa većim brojem ljudi.

Nošenje maski i održavanje higijene ruku veoma su važni, jer ne znamo da li smo potencijalni prenosioci virusa, a primenom ove mere štitimo i sebe.

Pročitajte još:

Pored toga, savetuje se održavanje fizičkog rastojanja među osobama od najmanje dva metra.

Iz “Batuta” napominju da je važno da svi oni koji su se vratili sa odmora prate svoje zdravstveno stanje narednih 14 dana, piše “RTS”.

Ukoliko se pojave znaci i simptomi respiratorne infekcije koji mogu ukazati na koronavirus, potrebno je da osoba ostane kod kuće, da ne ide na posao, ako je reč o deci – da ne idu u školu, i treba da se jave lekaru u kovid ambulanti radi daljeg postupanja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike