Ustoličen patrijarh Porfirije, Sabornom crkvom odzvanjalo "dostojan" (FOTO)

19.02.2021

06:12 >> 12:59

0

Nakon ustoličenja, patrijarh je započeo svoju prvu patrijaršijsku besedu rečima: Molim vas da me podržite

Ustoličen patrijarh Porfirije, Sabornom crkvom odzvanjalo "dostojan"  (FOTO)
Copyright Tanjug/Rade Prelić/Zoran Žestić

U Sabornoj crkvi, posle svete luturgije svečano je ustoličen novi srpski patrijarh, 46. po redu. Liturgiju, koja je počela u devet sati,  služili su članovi Sinoda Srpske pravoslavne crkve. Patrijarh je ustoličen u 10.45.

Pročitajte kako je tekao čin ustoličenja.

11.37 – Patrijarh srpski Porfirije, nakon liturgije u Sabornoj crkvi na kojoj je ustoličen, pojavio se prvi put pred vernicima na balkonu Patrijaršije.

To je ujedno označilo i kraj svečanosti ustoličenja novog 46. patrijarha srpskog.

11.30 – SAD su čestitale Srpskoj pravoslavnoj crkvi i njenim vernicima izbor mitropolita Porfirija za novog patrijarha, saopštio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

– SAD čestitaju Srpskoj pravoslavnoj crkvi i njenim vernicima izbor mitropolita Porfirija za novog patrijarha -napisao je na Tviteru Prajs.

Prethodno je i američka ambasada u Beogradu čestitala mitropolitu Porfiriju izbor za novog patrijarha Srpske pravoslavne crkve.

11.20 – Završena beseda patrijarha Porfirija.

10.50 – Patrijarhova beseda
Patrijarh je započeo svoju prvu patrijaršijsku besedu rečima: – Molim se Bogu i molim sve vas da me podržite da veliki i odgovorni zadatak koji je stavljen pred mene i položen na moja nejaka pleća, iznesem radosno, da kao 46. patrijarh, a 57 poglavar naše crkve, budem u najmanjoj meri skroman predstavnik.

– Pred živim Bogom i Crkvom i svima vama, iskreno ispovedam da se nemam čime pohvaliti osim slabostima svojim – poručio je u svojoj besedi patrijarh SPC.

Tanjug/Rade Prelić

Poručio je da želi da naša sveta SPC svugde gde jeste živi punim plućima, da svaki pravoslavni hrišćanin živi istinsku slobodu i da jevanđeljske vrednosti budu svakodnevica svih pravoslavnih ljudi.

Istakao je da nije prvenstveni zadatak Crkve da stvara bolje uslove za život, da se trudi da rešava bilo koju vrstu socijalnih, političkih, psiholoških i svakih drugih problema.

– U crkvu dolazimo na svetu liturgiju, da bismo dotakli krst Hristov, to je osnovni zadatak crkve, zato postoji u svetu. Sve drugo pomenuto, samo po sebi kao produkt primarnog uverenja, biće obasjano – naglasio je patrijarh Porfirije.

10.45 – Sveti čin ustoličenja

Tanjug/Rade Prelić

Novi patrijarh je svečano ustoličen. U tron ga je uveo mitropolit Hrizostom.Tokom obreda, po ustaljenoj tradiciji, uručena mu je jedinstvena panagija patrijarha Dimitrija, prvog patrijarha obnovljene srpske patrijaršije. Reč je o ikoni Bogorodice koju arhijereji nose oko vrata i koja se puni vek nasleđuje među srpskim patrijarsima. Ona se smatra svojevrsnom svetinjom Srpske pravoslavne crkve.

Crkveno učenje nalaže da se prilikom uvođenja novog patrijarha u svetosavski tron triput iz svih grla izgovori: “Dostojan!” To je tradicija koja nije ni danas izostavljena.

 

Žezlo je prvi poneo patrijarh Maksim, čije mošti počivaju u Pećkoj patrijaršiji, a poslednje znamenje koje će biti predano novoizabranom patrijarhu je bela pana s krstom koja simbolizuje čistotu i uzvišenost služenja poglavara.

10.37 – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je nešto posle 10.30 u Sabornu crkvu gde je u toku liturgija na kojoj će biti ustoličen 46. patrijarh SPC Porfirije.

Sa predsednikom Vučićem došao je i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

10.30 – Patrijarh Porfirije povukao se u oltarski deo, a nakon pričešća vernika održaće svečanu besedu prvojerarha. On će ovom besedom da ukaže na pravce svoje službe u narednom periodu.

10.00 – Ispred Saborne crkve i dalje se okupljaju vernici.

9.40 – Jedan od sveštenika koji služe na liturgiji je pročitao sveto jevanđelje.

9.30 – Unutar crkve je veliki broj ljudi, i dosta njih nosi zaštitne maske.

9.15 – Ustoličenju patrijarha Porfirija prisustvuju beogradski muftija Mustafa Jusufspahić, nadbiskup Stanislav Hočevar, ministri u Vladi Srbije Maja Popović, Maja Gojković i Darija Kisić Tepavčević.

Liturgiji prisustvuju i ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović, koji je proglašen personom non grata u toj zemlji, direktor Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Vladimir Roganović, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, princ Filip i princeza Danica Karađorđević i istaknute javne ličnosti.

9.10 – Očekuje se i prisutvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

9.00 – Patrijarh je blagosiljao prisutne. Počela je sveta luturgija blagoslovom patrijarha.

8.50 – Patrijarh Porfirije iz Patrijaršijskog doma ušao je u Sabornu crkvu gde će biti obavljeno ustoličenje. Prošao je kroz špalir koji su formirali učenici Bogoslovije u Beogradu u pratnji episkopa SPC i ipođakona Dejana Nakića i Vladimira Jelića. Zvone crkvena zvona.

8.45 – Zvanice dolaze u Sabornu crkvu.

8.40 – Vernici se okupljaju ispred Saborne crkve.

 

 

O datumu svečanog uvođenja u tron patrijaraha srpskih u Pećkoj patrijaršiji, istorijskom sedištu poglavara Srpske pravoslavne crkve, javnost će biti naknadno obaveštena, kaže se u saopštenju SPC.

Mitropolit zagrebačko ljubljanski Porfirije (Perić) juče je izabran za 57. naslednika na tronu Svetog Save, kada je njegovo ime iz jevanđelja izvukao monah Matej, a preostala dva kandidata koja su dobila podršku 36 članova Sabora bili su i vladika bački Irinej i banjalučki Jefrem.

Naslednik patrijarha Irineja, vladika Porfirije, dobio je najviše glasova tokom tajnog glasanja – 31 arhijerej glasao je za njega, 30 je glasalo za Irineja Bačkog, a 25 za episkopa banjalučkog Jefrema.

Pročitajte još

 

Kršten kao Prvoslav, rođen u Bečeju

Patrijarh Porfirije je rođen 22. jula 1961. godine u Bečeju. Prvo je od troje dece Radivoja i Radojke Perić, koji su se, posle Drugog svetskog rata, iz sela Osinje kraj Dervente u Bosni i Hercegovini doselili u Vojvodinu. Na krštenju je dobio ime Prvoslav. Osnovnoškolsko obrazovanje stekao je u Čurugu, a gimnaziju je završio u Novom Sadu 1980. godine, stoji na sajtu Mitropolije zagrebačke.

Pohađao je studije arheologije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Ubrzo je počeo da studira i na Bogoslovskom fakultetu Srpske pravoslavne crkve, na kojem je i diplomirao 1987. godine.

U čin male shime zamonašio ga je, na Tominu nedelju, 11. aprila 1986. godine, njegov duhovni otac, tada jeromonah dr Irinej (Bulović), sadašnji episkop bački. Iste godine, episkop raško-prizrenski Pavle (Stojčević), potonji patrijarh srpski, rukopoložio je monaha Porfirija u čin jerođakona u Manastiru Svete Trojice u Mušutištu 23. juna 1986. godine.

U čin jeromonaha rukopoložen je na Aranđelovdan, 21. novembra 1990. godine, u Manastiru Svetih Arhangela u Kovilju. Tada je postavljen za igumana te svete obitelji. Za episkopa jegarskog, vikara Eparhije bačke, izabran je na zasedanju Svetog arhijerejskog sabora 14. maja 1999. godine.

Hirotonisao ga je patrijarh Pavle (Stojčević) u novosadskoj Sabornoj crkvi 13. juna 1999. godine. Za mitropolita zagrebačko-ljubljanskog izabran je na sednici Svetog arhijerejskog sabora 26. maja 2014. godine.

Blažene uspomene patrijarh Irinej (Gavrilović) ga je, 13. juna iste godine, uveo u mitropolitski tron u Hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu, na kojem je mitropolit Porfirije nasledio blaženopočivšeg mitropolita Jovana (Pavlovića).

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike