Krizni štab saopštio: Brojevi na visokom nivou, moguće uvođenje drastičnijih mera

19.02.2021

14:27 >> 20:11

0

Autor: M. I.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta Batut, na respiratorima su 152 pacijenata

Krizni štab saopštio: Brojevi na visokom nivou, moguće uvođenje drastičnijih mera
Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Kriznoi štab za borbu protiv COVID-19 obratio se javnosti na konferenciji za medije .

Podsetimo, u poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirana 13.518 osoba, od kojih je pozitivno 2.639, dok je, nažalost 14 osoba preminulo.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut”, na respiratorima su 152 pacijenata.

pročitajte još:

Svi su dužni da poštuju mere

– Mi imamo propisane mere po kojima su dužni svi da se ponašaju. Po tim meframa su dužni svi da se ponašaju. Postoje inspekcije koja treba da sankcioniše kad se neko po njima ne ponaša. Ali oni ne mogu da idu baš svakog pojedinačno da kažnjavaju. Svako ko se ne pridržava mera, čini to isključivo na ličan način, ponašajući se neodgovorno – kazao je Gojković.

– Moramo se što pre i što više nas vakcinisati kako virus ne bi mogao da cirkuliše – dodao je on.

Vakcinisani pacijenti mogu da se vide sa najbližima?

– Pacijentima koji su vakcinisani mogli bi da se viđaju sa najbližima, pod posebnim uslovima. Epidemija unutar doma sa sobom nosi veliki rizik. Mislim da ćemo u skladu sa epidemiološkim uslovima uskoro moći da im obezbedimo bolje uslove u smislu viđanja i izlaska – kazao je Gojković

Moguće drastičnije mere

– Ako se nastavi ovako, moraćemo da idemo u drastičnije mere. Što se tiče priče za pooštravanje mera, hrabri da imamo izuzetno dobru kampanju vakcinacije, do danas vakcinisano 1.100.000 građana, to je fantastičan rezultat – kaže Gojković.

Tanjug/Strahinja Aćimović

Mnogo primera kršenja mera

– Svedoci smo da je bilo neprimerenih scena tokom vikenda. Sve inspekcije su na terenu. Za vikend i praznične dane izvršen je 1.581 nadzor. Najviše su se mere kršile u velikim gradovima i u zimskim centrima poput Divčibara, Zlatibora i Kopaonika. Nećemo restriktivnim merama da utičemo na građane. Moramo svi da shvatimo da moramo da budemo odgovorni, prema svom, tuđim životima, državi. Ne smemo da gubimo ljude – rekao je Gojković.

– Nadam se da smo svi shvatili u poslednjih godinu dana da je ovo borba za živote. Moramo se pridržavati mera. Skoro u svim državama Evrope su stroge mere, sve je zatvoreno, a mi smo uspeli da napravimo neki balans. Nažalost, zbog neodgovornih pojedinaca možemo ući ponovo u jednu kolotečinu koju ne želimo – kazao je Gojković.

Brojevi na visokom nivou

– Brojke su takve da imamo 4.500 pacijenata što je mnogo više nego što su kapaciteti kovid bolnica. Mi ćemo vrštiti preraspodelu zdravstvenih radnika kako bi bolnice dale svoj maksimum u lečenju pacijenata – kazao je Radmilo Janković, zamenik direktora KC Niš i koordinator kovid bolnica u Nišu.

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike