Fotografije patrijarha srpskog Porfirija svedoče zbog čega je bio omiljen među vernicima u Hrvatskoj, ma koje vere bili

21.02.2021

07:26 >> 10:36

0

Poglavar SPC Porfirije u nedelju ujutru održaće svoju prvu liturgiju, najavljeno je na zvaničnom sajtu Hrama Svetog Save

Fotografije patrijarha srpskog Porfirija svedoče zbog čega je bio omiljen među vernicima u Hrvatskoj, ma koje vere bili
Copyright Mitropolija Zagrebačko Ljubljanska

Izbor mitropolita zagrebačko-ljubljanskog za srpskog patrijarha pozdravljen je u celom regionu, jer je njegova svetost arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski gospodin Porfirije dobro poznat, prihvaćen i omiljen ne samo među pravoslavnim, već i među katoličkim vernicima širom Hrvatske.

Predsednik Hrvatske biskupske konferencije, zadarski nadbiskup Želimir Puljić čestitao je izbor patrijarhu SPC i istakao da je njegov rad dok je boravio u Zagrebu kao mitropolit zagrebačko-ljubljanski bio izuzetno cenjen.

-U zajedništvu s biskupima Katoličke crkve i drugih verskih zajednica koje deluju u Hrvatskoj, Vi ste svojim životom i radom nastojali da pokažete kako crkvene zajednice u ime Hrista mogu dati ogroman doprinos društvu u prevladavanju napetosti i stvaranju i negovanju dijaloga, razumevanja i tolerancije, naveo je nadbiskup Puljić.

TANJUG/ RADE PRELIC

I hrvatski teolozi listom pozdravljaju izbor Porfirija za patrijarha srpskog. Drago Pilsel kaže da je njegov izbor na čelo SPC “dobitak” za Beograd i “gubitak” za Zagreb.

-Gubitak je zato što smo imali izvanrednog pastira i sad se svi pitamo ko je dostojan da ga nasledi. Dobitak jer će u Beogradu stolovati nadpastir koji i razume i voli Hrvatsku, rekao je Pilsel.

Zadovoljstvo izborom Porfirija za patrijarha SPC ne skriva ni teolog Ana Maria Grinfelder, koja za njega kaže da je “vrhunski intelektualac koji je oko sebe skupljao vrhunske intelektualce i bavio se širokim spektrom društvenih tema”.

pročitajte još

-Nažalost, mi u Katoličkoj crkvi nemamo nekog ko bi kao Porfirije mogao da razgovara o brojnim i često osetljivim temama. Odnosi dveju crkava su i do sada bili dobri na formalnom nivou, a nadam se da će iz one formalističke prisnosti preći u onu stvarnu i da će crkve i vernici u još većoj meri nego ranije naći zajednički jezik, rekla je Ana Maria Grinfelder.

Ivan Markešić, sociolog religije sa zagrebačkog Instituta društvenih nauka “Ivo Pilar”ocenjuje izbor Porfirija za patrijarha SPC kao dobar ne samo za pripadnike SPC već i za pripadnike drugih religijskih zajednica u Hrvatskoj i u okruženju, kao i da bi on mogao doprineti dolasku pape u Beograd.

Markešić novog srpskog patrijarha, kojeg inače lično dobro poznaje, opisuje kao čoveka koji je uvek prilazio drugima s osmehom, razgovarao s ljudima i uvek prihvatao drugoga. Za Porfirija kaže da je do sada pokazivao nepristranost i jedno veliko hršćansko uverenje i hrišćanski stav prema svim ljudima, bez obzira koje su nacionalne i verske pripadnosti.

Sve ove reči podrške koje svedoče o tome koliko je novopostavljeni patrijarh srpski omiljen oslikane su upravo na sledećim fotografijama.

Naime, njegovo visokopreosveštenstvo tadašnji mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije posetio je 6. januara ove godine, na Badnji dan, korisnike glinskog Doma za stare koji su zbog posledica zemljotresa premešteni u ustanovu u Zagrebu.

Među njima je bilo dvadeset korisnika Doma pozitivnih na kovid-19 i oni su smešteni u odeljenje zagrebačkog Centra za rehabilitaciju, gde ih je mitropolit Porfirije posetio u popodnevnim časovima Badnjeg dana.

Kako bi vernicima pružio reči utehe, ali i podelio badnjake i božićne darove, mitropolit Porfirije je preko crkvene odežde obukao kompletno zaštitno epidemiološko odelo.

-Uvek ćemo vas imati u našim molitvama. U svakom trenutku smo spremni da vam pomognemo koliko je u našoj moći, poručio je mitropolit Porfirije koji je zahvalio upravi i osoblju Centra za rehabilitaciju na nesebičnoj žrtvi koju ukazuju bolesnima ne žaleći sebe.

Novi poglavar Srpske Pravoslavne Crkve Porfirije u nedelju ujutru održaće svoju prvu liturgiju, najavljeno je na zvaničnom sajtu Hrama Svetog Save.

Na pitanje šta očekuje od novoizabanog patrijarha SPC Porfirija, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da dugo poznaje novog patrijarha, te da je reč o čoveku koji je odan Crkvi, Srbiji i srpstvu svakako, kao i pravoslavnoj veri i hiršćanstvu u celini.

-Reč je i o jednom veoma racionalnom umu, izuzetno obrazovanom čoveku. Verujem da će i u tom smislu dodatno produbiti i saradnju i približiti i naše Crkve i narode, rekao je predsednik Vučić.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike