Direktorka Torlaka objasnila zašto je važna proizvodnja vakcine u Srbiji

21.02.2021

18:28 >> 18:29

0

Autor: J.S.J.

Stoiljković je za RTS rekla da bi proizvodnja vakcina omogućila zdraviju populaciju

Direktorka Torlaka objasnila zašto je važna proizvodnja vakcine u Srbiji
mbpi.gov.rs

 

Proizvodnja ruske vakcine Sputnjik V na Institutu ””Torlak”” značila bi da je ta vakcina u svakom trenutku građanima na raspolaganju, kontinuitet imunizacije nikada ne bi bio doveden u pitanje i oni bi bili preventivno zaštićeni od pojave ove bolesti, kaže direkstorka Instituta “Torlak” Vera Stoiljković.

Stoiljković je za RTS rekla da bi proizvodnja vakcina omogućila zdraviju populaciju.

“Što se lekara tiče, njima bi takođe preventivom odnosno vakcinisanjem stanovništva posao bio znatno olakšan, došli bi do toga da su mnogo manji napori, mnogo lakše kliničke slike, što bi za državu sve zajedno značilo zdraviju i uspešniju populaciju”, objasnila je direktorka Instituta “Torlak”.

Ona je dodala da je delegacija ruskih stručnjaka odobrila da na Institutu “Torlak” počne prva faza proizvodnje ruske vakcine protiv korona virusa Sputnjik V.

“Prva faza obuhvata proizvodnju finalnog glota i finalnog proizvoda, što praktično znači punjenje i pakovanje vakcine. To znači da će se taj deo proizvodnog procesa odigravati na Institutu ”Torlak”. Kojom brzinom ćemo ići zavisi od vremena koje je potrebno da se proizvodni pogoni usklade sa proizvodnjom nove vakcine”, objašnjava Stoiljković.

Pročitajte još

Na pitanje šta nam je sve potrebno za drugu fazu proizvodnje koja podrazumeva celokupan proces proizvodnje, kaže da se još o tome nije razgovaralo.

“Za drugu fazu potrebno je da pre svega započnemo razgovore u vezi s tim, mi o tome još nismo pričali to je praktično pocetak proizvodnje ove vakcine. Da bi do toga došlo moramo da preuzmemo tehnologiju, moramo da napravimo nove pogone, da ih obezbedimo sa opremom i sistemima i odgovarajuće obučenim kadrom”, poručila je direktorka Instituta “Torlak”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug/RTS

Najčitanije Vesti