Nemački desničari traže zabranu rada za balkanske radnike! Hoće li Srbi ostati bez poslova u Nemačkoj?

22.02.2021

06:17 >> 06:19

0

Autor: R.M.

Nemački AFD predložio Bundestagu da se ukine Pravilo za Zapadni Balkan za dovođenje nekvalifikovane radne snage

Nemački desničari traže zabranu rada za balkanske radnike! Hoće li Srbi ostati bez poslova u Nemačkoj?
Copyright Foto: 24sedam/Goran Sivački

Nemačka desničarska stranka AFD predložila je Bundestagu da se ukine Pravilo za Zapadni Balkan za dovođenje nekvalifikovane radne snage u Nemačku. Ova stranka, poznata po ekstremističkim stavovima, traži ukidanje ovog pravila kako bi posao mogli dobiti nemački radnici.

Ali to im nije dovoljno, već traže i da se prekine praksa sa time, kako kažu, da loše plaćeni balkanski radnici umanju vrednost plata u niskoplaćenim sektorima nemačke privrede. Postavlja se pitanje da li bi, ako ovaj predlog prođe, moglo doći i do toga da veliki broj srpskih radnika ostanu bez posla u Nemačkoj ili da čak ne mogu tamo uopšte da se zaposle.

Retorika prepoznatljiva u doba krize

Predsednik Sindikata “Nezavisnost” Zoran Stojiljković kaže za “24sedam” da sve zavisi od tržišta rada i toga kada će zapadnoevropske zemlje izaći iz recesije.

Zoran Stojiljković, Foto: Printscreen/Youtube

– Oni su pre pandemije relaksirali te uslove za dovođenje radne snage, ali je za očekivati da se u krizi dešavaju ovakve reakcije, naročito od strane desnice. Uvek ste imali prodor nacionalizma u slojevima društva na dnu socijalne lestvice. Populizmu su najskloniji ti najugroženiji slojevi. Mislim da je ova reakcija rezultat krize, a da je dugoročna politika Nemačke rekalksirati prisutp stranicima – kaže on.

Stojiljković je uveren da ovaj predlog neće biti usvojen u Bundestagu.

– Mislim da je to krizna, recesiona reakcija ali ne verujem da će se neka regresivna mera primeniti. Nerazumevanje i otpor prema stranciam je nešto što ne gledamo prvi put u vreme krize. Ali krajnja potreba ovih država je za uvozom radne snage – kaže on.

Radimo od sezonskih do VKV poslova

Stojiljković kaže da petina naših radnika u Nemačkoj radi poslove za visokoobrazovane.

– To su informatičari, arhitekte, lekari, zubari, stručnjaci za IT… Ostali su vezani za profesije koje su cenjene, ali u Srbiji nemaju odgovarajući tretman poput vozača, patronažnih sestara i sličnih poslova – objasnio je on.

Predlog neće biti usvojen

Sličnog mišljenja je i predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić. Ona je uverena da ovaj predlog neće dobiti zeleno svetlo u Bundestagu.

Ranka Savić, Foto: Printscreen/asnsbg

– U periodu pandemije i krize sigurno je potreba za radnicima manja. Ali za očekivati je da izađemo iz ovoga i da sve države i njihove privrede imaju pojačanu aktivnost, a sa tim i potrebu da se nadoknadi ono što je izgubljeno u ovom periodu. Sigurna sam da će sa popuštanjem krize potreba za radnicima biti izuzetno velika i neće dovesti do pada odlaska naših ljdui u Nemačku – kaže ona za “24sedam”.

Savićeva kaže da Nemačka odavno nema nekvalifikovanu radnu snagu i ima veliku potrebu za radnicima koji nisu iz EU.

– A naši radnici su izuzetno dobra radna snaga u zapadnim zemljama – zaključila je ona.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike