Doktor Srđa Janković otkrio koje su nove mere na stolu: Najveći problem su nam vikendi!

25.02.2021

10:03 >> 12:23

0

Autor: R.M.

Janković kaže da svi lekari u Kriznom štabu žele da se rigoroznije sprovode mere i nadzor

Doktor Srđa Janković otkrio koje su nove mere na stolu: Najveći problem su nam vikendi!
Copyright Antonio Ahel/ATAImages

Imunolog i član Kriznog štaba Vlade Srbije za borbu protiv koronavirusa dr Srđa Janković izjavio je da je kraj epidemije koronavirusa daleko i da, uprkos velikom broju vakcinisanja, ne sme biti opuštanja.

– Masovna vakcinacija je fenomen koji će pomoći da bude manje zaražavanja i da bude što manje žrtava. Uslovi za pogoršanje postoje. Treba da se preispitaju i mere koje su na snazi i treba da se dosledno i rigorozno sprovedu – istakao je Janković za Radio-televiziju Vojvodina.

– Vikendi su veliki problem. Predlog je da rade samo prodavnice gde su nasušne potrebe, apoteke i benzinske stanice. Svaki lekar i u Kriznom štabu je za to da se rigoroznije sprovode mere i nadzor, jer imamo situaciju koja preti pogoršanjem – rekao je on.

Pročitajte još:

– Požar se lakše gasi dok je mali, želimo da delujemo preventivno, i potrebno je delovati proaktivno – poručio je Janković.

– Trudimo se, činimo se sve što je u moći Kriznog štaba da se ostvari razumevanje oko opšteg dobra. Drugo je zakonski aspekt, a ako su neke mere dobile izvršnu snagu, onda postoje organi koji se brinu o njihovom staranju – naveo je on.

– Suština prevencije ostala je ista. Virus može da mutira, nije najbitnije koji je podtip virusa, vakcina deluje na sve, potrebno je sprečiti zaražavanje, smanjiti rizik prenošenja virusa sa osobe na osobu, smanjiti sva okupljanja koja nisu nasušno potrebna – istakao je Janković, dodavši da što se manje ljudi zarazi, to će manje biti i onih sa težom kliničkom slikom i smrtnim ishodom.

Sutra je sednica Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa i epidemiološke mere će sigurno biti poooštrene.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTV

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike