Zadušnice moguća "kovid bomba": Data posebna uputstva upravama grobalja

05.03.2021

07:34 >> 08:47

0

Epidemiolog Žarko Ranković, član niškog gradskog štaba za vanredne situacije, kaže da su razmatrali uputstva za zadušnice

Zadušnice moguća "kovid bomba": Data posebna uputstva upravama grobalja
Zadušnice - Copyright Pixabay

Ono o čemu se uveliko razmišlja kao mogućem problem po dalji razvoj epidemiološke situacije jeste okupljanje na grobljima širom Srbije u subotu.

Pokrajinski sekretar za zdravlje i član kriznog štaba za borbu protiv korone Zoran Gojković rekao je za “Kurir” da će se na sednici kriznog štaba razgovarati i o Velikim (zimskim) zadušnicama, kada će na groblja izaći veliki broj ljudi.

Epidemiolog Žarko Ranković, član niškog gradskog štaba za vanredne situacije, kaže da su razmatrali uputstva za zadušnice:

– Svim pogrebnim uslugama je rečeno da se organizuje kontrola na grobljima, da su obavezne maske i da oko jednog grobnog mesta ne može se okupiti više od pet ljudi. Zadušnice su običaj i ne možemo zabraniti ljudima da ga ispoštuju, ali moraju poštovati distancu i da nose maske.

danas je, inače, sednica Kriznog štaba, na kojoj će biti analizirana aktuelna epidemiološka situacija, koja je evidentno pogoršana, biće održana danas u 15 sati.

Pročitajte još

Prema ranijim najavama članova Kriznog štaba, na sednici bi trebalo da bude doneta odluka o pooštravanju mera, kako bi se stalo na put rastu broja novozaraženih.

Na prethodnoj sednici, medicinski deo Štaba založio se za potpuno zaključavanje na nekoliko dana,  a tada je ostavljeno da konačna odluka bude doneta ipak kasnije.

Prema poslednjim podacima, u Srbiji je potvrđeno još 3.886 novih slučajeva korona virusa, a preminulo je 17 osoba.

U bolnicama je 4.109 osoba, od kojih su 173 na respiratoru.

Po broju zaraženih prednjači Beograd, sa 1.265 novoobolelih, što je najviše u poslednja tri dana, a slede ga Niš, Novi Sad, Kragujevac, Kraljevo, Vranje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike