Grčka povećava pritisak: Produžavaju se restrikcije za domaći i međunarodni avio-saobraćaj, evo šta to znači za Srbe

07.03.2021

17:39 >> 18:16

0

Autor: J.B.O.

Restrikcije za međunarodni saobraćaj ostaće na snazi do 22. marta

Grčka povećava pritisak: Produžavaju se restrikcije za domaći i međunarodni avio-saobraćaj, evo šta to znači za Srbe
Pixabay/Bluestones

Agencija za civilno vazduhoplovstvo Grčke produžila je restrikcije za domaći i međunarodni avio-saobraćaj, a sve radi ograničenja širenja koronavirusa.

U domaćem saobraćaju biće dozvoljeni samo tzv. esencijalni letovi zaključno sa 16. martom u 6.00.

Restrikcije za međunarodni saobraćaj ostaće na snazi do 22. marta u 6.00. To se odnosi i na putnike iz Srbije.

Grčka ima i nova pravila za kopneni saobraćaj. Naime, razmatra se puštanje građana pojedinih zemalja koje su označene crvenim na listi rizičnih da uđu u zemlju ukoliko imaju potvrdu o primljenoj vakcini.

Da podsetimo, svako ko nije primio vakcinu biće u obavezi da uradi brzi antigenski test na granici. Na taj način će i Srbi od 1. maja ili 1. juna moći da pređu preko grčke granice.

– Ministarstvo turizma je u pregovorima oko sistematizacije “kovid pasoša”, odnosno sertifikata o vakcinaciji, i od toga zavisi da li će državljani Srbije moći da uđu u Grčku od 1. maja ili 1. juna – kazao je Vasilios E. Provelegios, osnivač i predsednik Građanske stranke Grka Srbije i Udruženja “Grci Srbije”.

Kada je reč o uslovima koje će Grci tražiti za ulazak stranaca van EU na njihovu teritoriju, sagovornik podseća da će to biti ili sertifikat o vakcinaciji ili brzi antigenski test koji će nevakcinisani uraditi na samoj grčkoj granici.

– Izvesno je da će od 1. maja u Grčku moći da uđu državljani Velike Britanije, kao i Izraela, jer je sa ovim zemljama Grčka potpisala bilateralne sporazume o ulasku i definisala uslove – pojašnjava Provelegios.

Pročitajte još:

Kada je reč o državljanima Srbije koji žele da odu u Grčku i pitaju se kad će im to biti omogućeno, gospodin Vasilios E. Provelegios kaže da je sada loptica u našem dvorištu:

– Srbija ima veliki broj vakcinisanih protiv koronavirusa, imamo najviše vakcinisanih u ovom delu Evrope. Datum od kog će državljani Srbije moći da uđu u Grčku zavisiće od pregovora Ministarstva turizma i grčkih nadležnih organa.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi