Burno u SANU zbog stava Kostića, opet protest: "Nisam motorna opruga koju će navijati kako se kome ćefne"

09.03.2021

17:15

0

Stav predsednika SANU Vladimira Kostića o Kosovu, koji je nedavno izazvao pravu buru u jasnosti i podstakao podele, i danas je bio povod za buran protest

Burno u SANU zbog stava Kostića, opet protest: "Nisam motorna opruga koju će navijati kako se kome ćefne"
Copyright sanu.ac.rs

Stav predsednika SANU Vladimira Kostića o Kosovu, koji je nedavno izazvao pravu buru u jasnosti i podstakao podele, i danas je bio povod za buran protest Udruženja otetih, ubijenih i nestalih sa KiM “Paštrik” baš ispred ove institucije.

Protest je kulminirao odlukom Kostića da okupljenje demonstrante primi u kancelariju gde su, u na momente uzavreloj atmosferi, raspravljali o pitanju Kosova i Metohije, ali i o smeni Kostića.

U autorskom tekstu iz monografije “Učešće Srpske akademije nauka i umetnosti u unutrašnjem dijalogu o Kosovu i Metohiji” iz 2018, a koji je nedavno ponovo objavljen u “Nedeljniku”, Kostić je kroz šest principa govorio o kosovskom problemu i njegovom rešavanju.

Okupljeni su danas nosili transparente sa fotografijama i imenima stradalih i nestalih na Kosovu i održali govor ispred zgrade SANU, tražeći smenu i izvinjenje Kostića. Umesto da se posle protesta raziđu oni su završili u kancelariji Kostića, posle čega su se zajedno obratili novinarima.

Da je situacija na momente bila na ivici incidenta govori i to što je sam Kostić naveo da mu je tokom razgovora rečeno da “laže”. Na zahteve okupljenih o njegovoj smeni odgovorio je da ga “oni nisu ni izabrali za predsednika”.

– Ja poštuljem njihovo pravo i žrtve, ali ja nisam motorna opruga koju će se navijati kako se kome ćefne – rekao je Kostić.

Pročitajte još:

Kostić je naveo da razume tragediju koja se događala i koja se događa na KiM, ali da su, kada se govori o krivici, ovde “pobrkani lonci”.

– SANU je postala paradigma rešavanja problema na KiM, a mojom smenom ništa neće biti postignuto. Ja sam primio Udruženje da zajednički prodiskutujemo o ovome, ali mi je na kraju koleginica iz njihove pratnje rekla “lažete” – kazao je Kostić.

“Razgovor može da ide dalje, ali ne možete me vi smenjivati”

Kostić je dodao da SANU ima razumevanja za nastalu situaciju, te da se razgovor može nastaviti.

Tenzija je zapravo usledila kada je jedna od osoba sa protesta upitala Kostića šta je Udruženje tražilo od njega, da li je to podnošenje ostavke i da li su ga uslovljavali da izgovori “Kosovo i Metohija je srce Srbije”.

A.K./ATAImages

Kostić je odgovorio da je on na duhovnom planu saglasan sa tim, ali da je “Kosovo i Metohija južna srpska pokrajina”. Naglasio je da je to njegovo lično mišljenje, a ne mišljenje SANU.

Ranko Đinović je na to naveo da “želi svu sreću Kostiću i njegovoj porodici, ali da nije saglasan sa njegovim mišljenjem i da Kosovo i Metohija nikada neće biti de fakto i de jure nezavisno”.

– On kaže da ga mi ne mozemo smenjivati, jer ga nismo ni izabrali, ali ja sam se pozvao na duševni bol i njegovu morlalnu obavezu zbog te izjave – kazao je Đinović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike