Sve je više zaraženih tinejdžera: Neće da nose maske, a razlog za to je potpuno neverovatan

10.03.2021

06:58 >> 07:01

0

Autor: R.M.

Takvo ponašanje dece nije bunt protiv korone ili države, već oni dokazuju da mogu samostalno da odlučuju, kaže dečji psiholog Branka Tišma

Sve je više zaraženih tinejdžera: Neće da nose maske, a razlog za to je potpuno neverovatan
Copyright Profimedia

Srednjoškolci u Srbiji prešli su prekjuče u potpunosti na onlajn nastavu, a kako je objasnio epidemiolog dr Predrag Kon, razlog je, između ostalog, novi britanski soj koronavirusa, ali i nedisciplina. Istovremeno, kao što je “24sedam” juče pisao, lekaari u Srbiji primetili su da je u poslednjih 15 dana povećan broj novozaraženih među mladima. 

Sa druge strane, a prema rečima dr Kona, iskustva iz inostranstva pokazuju da se kovid prenosi i među mlađima, kao i da je britanski soj taj koji je dominantan u našim školama. On je naveo da su srednjoškolci najviše u kontaktu, a onda je naglasio da je “primećeno da najviše ne koriste zaštitne maske”.

U ovo možemo svakodnevno da se uverimo, recimo, u gradskom prevozu ili na ulici. Ipak, nejasno je zbog čega pojedini srednjoškolci ne žele da nose maske, uprkos svakodnevnim apelima.

Tri razloga zbog kojih ne nose maske

Školski psiholog Branka Tišma kaže za “24sedam” da postoje tri razloga ovakvog ponašanja mladih. Ona smatra da je to razvojna faza u kojoj se oni suprotstavljaju svemu što dolazi od odraslih.

– To nije bunt protiv korone ili države, već oni dokazuju da mogu samostalno da odlučuju – objašnjava Tišma.

Pixabay

Drugi razlog je što, verovatno, ne shvataju koliko je virus ozbiljan, a za to su delimično zaslužne i kontradiktorne informacije.

– Imate u medijima dosta toga. Istovremeno, na društvenim srednjoškolci nalaze suprotne podatke. To ih zbunjuje. A i njima su maske dosadne i još jedna obaveza, pa se onda odlučuju da prihvate informacije sa društvenih mreža – kaže Tišma.

Primetno je i to da se tinedžeri ponašaju na sličan način i izbegavaju nošenje maski kada su u grupama. Tišma to tumači vršnjačkim uticajem, a smatra da bi im trebalo objasniti na lep način.

– Sa tinejdžerima ne možete pritiskom ili vikanjem da doprete do njih. Oni ne prihvataju tu vrstu pritiska. Važno im je približiti važnost zaštite od virusa, na način kako bi oni to prihvatili kao svoju odluku – objasnila je ona.

Mora im se fino objasniti i biti dosledan

Pročitajte još:
Tišma kaže da mi, kao društvo, dajemo malo prostora negovanju odgovornosti kod dece, naročito poslednjih godina. Kao školski psiholog, ona savetuje doslednost i objašnjava da se sa učenicima koji su 7. i 8. razred uspeh postigao upravo na ovaj način.

– U našoj školi niko ne šeta bez maske, čak ni u školskom dvorištu. Kada učenici vide da smo dosledni, da podržavamo jedni druge, oni prihvataju zaštitne mere. Mi smo im puštali promotivne filmove, razgovorali o važnosti mera zaštite i urodilo je plodom. A, ako mogu da poštuju mere u školskom prostoru, onda mogu i u svakom drugom – zaključila je Tišma.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike