Srbija nestrpljivo čeka odluku EU o kovid pasošima: Direktor Jute optimističan - biće putovanja, uredba nije obavezujuća!

15.03.2021

19:37 >> 06:52

0

Evropska unija 17. marta donosi odluku o eventualnom ograničenju putovanja unutar zemalja-članica ove unije

Srbija nestrpljivo čeka odluku EU o kovid pasošima: Direktor Jute optimističan - biće putovanja, uredba nije obavezujuća!
kovid sertifikat propusnica pasos - Copyright Profimedia

Evropska unija, kako je najavljeno iz Brisela, uveliko priprema kovid-pasoše, sa kojima će moći da putuju samo oni koji su se vakcinisali cepivima koje je odobrila njihova agencije za lekove (EMA). Konačna odluka biće poznata 17. marta, a direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA) objasnio je šta čeka srpske turiste ukoliko se ovaj predlog prihvati.

Građanima Srbije su od  21. februara na raspolaganju četiri vrste vakcine – tradicionalna kineska “Sinofarm”, ruska “Sputnjik Ve”, “Fajzerova” vakcina, kao i cepiva britansko-švedske kompanije “AstraZeneka”.

Tanjug/AP Photo/Jae C. Hong, File

Prema poznatim informacijama, najviše doza stiglo nam je i Kine – tačno dva miliona, pa je, logično, i najveći broj građana naše zemlje vakcinisan upravo ovim cepivom. Međutim, kada je juče stigla vest iz Brisela, da, ukoliko se takozvani “korona pasoši” uvedu u EU, građani koji su vakcinisani ruskom ili kineskom vakcinom neće moći da se kreću slobodno zemljama Evropske unije, jer ih nije odobrila Evropska agencija za lekove.

Lista odobrenih proizvođača
U ovom trenutku Evropska agencija EMA odobrila je vakcine kompanija “Fajzer”, “Astra Zeneka”, “Moderna” i “Džonson i Džonson”. Kovid-pasoši biće dostupni u digitalnom i papirnom formatu. Izvori u EU potvrdili su i da države mogu slobodno da vakcinišu stanovništvo kojom god žele vakcinom, ali da sertifikat o vakcinaciji neće dobiti.

Ipak, da ova vest i nije tako strašna kao što se na prvi pogled čini, istakao je direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić, koji je dodao da će kretanje unutar EU, za one koji nisu primili odobrenu vakcinu, i dalje će biti moguće uz testove i karantin.

Ne paničiti, biće putovanja

Tanjug/Tanja Valić

– Sada čekamo konačnu odluku EU, koja će biti poznata za tri dana, a svi se nadamo i verujemo da predlog neće biti usvojen. Svakako, ono što je bitno da naši građani znaju je to, da čak i da se odluka usvoji, u tom dokumentu se navodi da je vakcinacija samo jedan od uslova za ulazak u zemlje EU. Sa druge strane, sertifikati o vakcinaciji jasno pokazuju kada je neko primio vakcinu i sasvim je logično da je, nakon određenog perioda, razvio i antitela na virus. To je, ustalom i najbitnije – sprečavanje širenja kovida 19, a sve ostalo bilo bi isključivo politička odluka – smatra Seničić.

On ističe da mesta za paniku nema, jer “šta god da se usvoji 17. marta, ta odluka zavisiće isključivo od volje pojedinačnih država”.

– Kako odluka nije obavezujuća, već će biti na nivou preporuke, to znači da, na primer, Grčka može samostalno da odluči da će jedini uslov u zemlju biti negativan PCR test – optimističan je Seičić.

Kada su u pitanju druge zemlje gde naši građani, pored Grčke, najčešće letuju, on kaže da su zahtevi već predati i da se informacije očekuju u narednih mesec dana.

– Očekujemo da se uskoro izjasne. Kada je u pitanju Kipar, on će postupiti isto kao i Grčka. Za Bugarsku je trenutno potreban negativan PCR test, međutim verujemo da će i to biti ukinuto. Ambasadi Egipta upućena je zvanična inicijativa za prihvatanje digitalnih sertifikata o vakcinaciji za ulazak u ovu zemlju, pa mogu da kažem da su pregovori na dobrom putu. Jedini problem su Španija i Italija, koje su do kraja maja zatvorene, a ako otvore granice i dozvole ulazak našim turistima, to će svakako biti kasno za organizovanje aranžmana – smatra direktor JUTE i dodaje da je prvi preduslov koji Srbija mora da ispuni stabilizacija epidemiološke situacije u zemlji.

Dve opcije za vaučere i zamenska putovanja

Na proleće prošle godine, prema rečima našeg sagovornika, bilo je sasvim jasno da neće biti međunarodnih turističkih putovanja.

– Tada je oko 300.000 naših turista, koji su uplatili aranžmane, prihvatilo zamenske vaučere i da na put ode kada se svet izbori sa koronom. Sada oni imaju dve opcije – ukoliko odluka EU dozvoli, iskoriste uplaćeni aranžman, ili da, počev od 1. januara 2022. godine traže uplaćeni novac nazad – poručio je Seničić.

Profimedia

“Ne sme da bude geopolitičko pitanje”

Komentarišući najavu Evropske unije o uvođenju kovid pasoša sa vakcinama koje su odobrene u EU, predsednica Vlade Ana Brnabić danas je rekla da je to “protiv svih osnovnih evropskih vrednosti i da to ne sme da se tretira kao geopolitičko pitanje”.

– Ne mogu da verujem da samo zbog geografskog porekla tih vakcina, oni mogu da diskriminišu sve ljude koji su te vakcine primili – rekla je ona i dodala da ne veruje da će takva odluka biti doneta kao zvanična.

– Ali i ako bude doneta, građani koji su vakcinisani “Sinofarm” i “Sputnjik Ve” vakcinom svakako moći da putuju zato što će država učiniti sve što je potrebno da obezbedi da testovi na antitela i PCR testovi budu završeni u rekordnom roku kako bi mogli da putuju – poručila je premijerka naše zemlje.

Pročitajte još
Sa druge strane, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković istakao je da bi trebalo bi sačekati konačnu odluku Evropske unije o slobodi kretanja i eventualnim putnim ograničenjima u vreme pandemije, jer ima i članica EU koje koriste vakcine koje zvanično nije odobila Evropske agencije za lekove.

Takođe, na vest je reagovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je juče rekao da se “građani ne brinu i da bi trebalo da putuju bez ikakvih problema”, kao i da će se i sam vakcinisati kineskom vakcinom.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike