Dr Stevanović izneo zabrinjavajuće podatke: 30 odsto pregledanih na Infektivnoj klinici zahteva hospitalizaciju odmah!

16.03.2021

11:57 >> 14:49

0

Autor: J.B.O.

Rast brojki je danak nepoštovanju mera, kaže direktor Infektivne klinike

Dr Stevanović izneo zabrinjavajuće podatke: 30 odsto pregledanih na Infektivnoj klinici zahteva hospitalizaciju odmah!
Dr Goran Stevanović 5 - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Direktor Infektivne klinice KCS dr Goran Stevanović ukazao je danas da broj zaraženih koronavirusom i pregleda u ambulantama stalno raste, kao i broj pacijenata koji zahtevaju lečenje u bolnicama, dodajući da je 30 odsto pregledanih u trijažnoj ambulanti Infektivne klinike zahteva hospitalizaciju odmah.

– Rast brojki je danak nepoštovanju mera, i tome što smo jedna od najsrećinih zemalja u Evropi po dostupnosti vakcina i mogućnosti da se vakcinišemo, a neki su zaboravili da moraju da se poštuju mere i pored toga, dok se ne stekne imunitet – rekao je dr Stevanović koji je sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom obišao kovid bolnicu u Batajnici.

Rezultat svega toga su – puna bolnica u Batajnica, i druge bolnice, Infektivna klinika i Medicina rada sa pomoćnim krevetima… , kaže dr Stevanović.

Ukazao je da je poseban problem to što su i u kovid amulantama uglavnom pacijenti sa teškim klinčkim slikama, pa tako 30 odsto pacijenata pregledanih u trijažnoj ambulanti Infektivne klinike odmah zahteva hospitalizaciju.

Najveći broj njih zahteva i kiseoničku potporu.

– Potrošnja kiseonika je ogromna u svim bolnicama, a to govori u prilog težini kliničke slike pacijenata – naglasio je dr Stevanović.

Ukazao je da više ne oboljevaju samo stariji, već se lekarima obraćaju i mlade, a dolaze i čitave porodice.

– Kada pacijenti sa nama podele informacije o tome gde su se tačno inficirali, vidimo da je većina imala kontakt sa nekim zabavnim sadržajem, kao što su skijališta, turizam, lokali, restorani, proslave. To je dokaz da minimalno opuštanje može da ima katastrofalne posledice – kazao je dr Stevanović.

Poručio je da ne može biti opuštanja, dok ne bude uspešno vakcinisana bar polovina polulacije, a to znači dve nedelje od druge doze vakcine.

Dr Stevanović je rekao i da bi u narednom periodu trebalo reći da vakcinisane osobe moći da urade nešto, što nevakicnisani neće moći, i da to neće biti distrikinacija, već privilegija odgovornih prema sebi i društvu.

– Moramo se strogo pridržavati epidemioloških mera do tada. Broj obolelih smanjuje potencijal za vakcinaciju, jer morate biti zdravi za vakcinu – kazao je dr Stevanović.

Dodao je da se virus od prvog trenutka stalno menja, ali da svi mlađi koji oboljevaju, često imaju istoriju samolečenja kod kuće, u nadi da će da prođe.

Pročitajte još:

– Uporno ponavljamo da ovo ne može da prođe samo od sebe, samolečenjem. Mora se kod lekara, jer je to neophodno da se uradi. Veliki je broj obolelih. I lakši slučajevi mogu dobiti težu kliničku sliku, a što imate veći broj obolelih, imaćete i veći broj kliničkih slika – rekao je dr Stevanović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike