Dr Janković upozorava: "Zakasnili smo sa merama! Zdravstveni sistem pred najvećim izazovom u istoriji!"

16.03.2021

15:06 >> 15:24

0

Autor: J.B.O.

Izdržaćemo, nema nam druge. Borićemo se. Ali sada, kao nikada pre, moramo svi zajedno

Dr Janković upozorava: "Zakasnili smo sa merama! Zdravstveni sistem pred najvećim izazovom u istoriji!"
Copyright Tanjug/Tara Radovanović

“Nažalost, zakasnili smo! Ove mere neće dati brzi efekat i zdravstveni sistem u Srbiji će biti pred najvećim izazovom u svojoj istoriji. Sledi nam teška nedelja! Spasa nam nema, ali propasti nećemo”, kaže prof. dr Radmilo Janković, zamenik direktora UKC Niš i direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju UKC posle odluke Kriznog štaba da gotovo sve bude zatvoreno do ponedeljka.

Ističe i da će narednih 10 dana pritisak na sve bolnice rasti.

– Kovid bolnice biće opterećene na prijemu i u jedinicama intenzivne nege, a nekovid će smanjivati svoje kapacitete. Broj hospitalizovanih, koji je danas gotovo 5.000, ne oslikava realni pritisak na zdravstveni sistem jer nam se u bolnicama leče jako teški kovid pacijenti, a i taj broj će ubrzano rasti narednih dana – jasan je dr Janković.

Dodaje da je ogroman broj obolelih po kućama i veliki broj asimptomatskih zaraženih prenosioca, naročito među mlađom populacijom otežava situaciju.

– Najtužnije je nepoverenje, polarizacija, pritajena agresija među ljudima. Morali smo imati “mirnu situaciju” kad smo odlično pokrenuli vakcinaciju. Veliki broj zaraženih, a prethodno vakcinisanih dodatno unosi nemir i stvara plodno tle za teoretičare zavera, a zdravstveni radnici su umorni od apela, molbi i ubeđivanja da se stalno poštuju mere, jer se antitela ne stvaraju čim primiš vakcinu – kaže dr Janković za Kurir.

Pročitajte još:

– Sledi nam teška nedelja. Izdržaćemo, nema nam druge. Borićemo se. Ali sada, kao nikada pre, moramo svi zajedno – zaključuje dr Janković.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike