Jedinstvena na planeti! Buduća majka je pred porođaj primila vakcinu protiv kovida, a njena beba rođena je sa antitelima

18.03.2021

07:00 >> 15:23

0

Svetske stručnjake je ovaj događaj iznenadio, dok ginekolozi u Srbiji tvrde da je to moguće, odnosno da se to zove transplacentarni prenos

Jedinstvena na planeti! Buduća majka je pred porođaj primila vakcinu protiv kovida, a njena beba rođena je sa antitelima
Copyright Profimedia

Žena sa juga Floride, koja je primila jednu dozu vakcine “Moderna” protiv koronavirusa dok je bila trudna, nedavno se porodila, a dete rođeno sa antitelima na kovid, što je prvi zabeležen slučaj u svetu.

Naši lekari kažu da je u pitanju prenošenje antitela sa majke na bebu i da je to očekivana stvar.

Ali, idemo redom. Vest koja je obišla svet glasi upravo ovako: pedijatri dr Pol Gibert i dr Čad Rudnik rekli su da je majka, koja je, inače, i zdravstveni radnik, primila prvu dozu vakcine “Moderna” u januaru, u 36. nedelji trudnoće.

Pixabay/StockSnap

– Žena je rodila energičnu, zdravu devojčicu tri nedelje kasnije. Istraživači su analizirali krv iz bebine pupčane vrpce i antitela su otkrivena u trenutku porođaja – prenosi Gardijan.

Na taj način, kako dodaju, “postoji potencijal za zaštitu i smanjenje rizika od infekcije koronavirusa vakcinacijom majki.”

Da li je moguće?

Nakon ove vesti, ubrzo se razvila polemika da li je ovako nešto zaista moguće, jer se već neko vreme ispituje da li su vakcine bezbedne za trudnice i njihovo potomstvo.

Printscreen/Youtube, Happy TV

Odgovore na ova pitanja je za 24sedam dala ginekolog prof. dr Mima Fazlagić, koja je istakla da je prenošenje imuniteta sa majke na ćerku i te kako moguće i da je u pitanju očekivana stvar.

– Takav rezultat je potpuno normalan i očekivan. Čim se u telu majke stvore IgG antetela, ona prolaze posteljicu i beba dobija tu vrstu zaštite od majke. Isto je i sa bilo kojim drugim virusom i vakcinom. Jedino je bitno napomenuti da se druga antitela na ovaj način ne mogu razviti. Na ovaj način dete, dok živi u telu majke je zastićeno od bolesti. Kad dođe na svet ono ih ima i dalje, međutim ona vremenom nestaju – objasnila je prof. dr Fazlagić.

Sa njom se složio i ginekolog dr Siniša Čelojević, koji je dodao ta je taj prenos poznatiji kao “transplacentarni prenos”.

Sa druge strane, srpski epidemiolog, virusolog i vakcinolog prim. dr Radmilo Petrović za naš portal kaže da bi, ipak trebalo detaljnije ispitati ovaj slučaj:

– To nije reprezentativan primer, moguće da je došlo i do greške… Svakako, treba detaljno ispitati slučaj. O vakcini “Moderna” malo je informacija kod nas, a kada su u pitanju druge, koje su nam dostupne, ostaje pravilo da se trudnoice mogu vakcinisati, ali u prethodnom dogovoru sa lekarom – rekao je on.

Kakvo je stanje u Srbiji?

Dosadašnje informacije pokazuju da je bilo slučajeva zaražavanja koronavirusom i među najmlađima, a da je to otkrioveno tako što su bebe testirane na kovid.

Međutim, kada je u pitanju test na antitela, čak ni u svetu ne postoje registri testiranih beba na antitela, pa niko od stručnjaka sa kojima smo razgovarali nije znao da nam kaže da li se u Srbiji rade testiranja na antitela bebama, čije su majke preležale kovid ili primile vakcinu.

Na tome su upravo insistirali i pedijatri sa Floride.

Tanjug/AP Photo/Esteban Felix

– Pozivamo druge naučnike da naprave registre trudnoće i dojenja, kao i da sprovedu studije efikasnosti i bezbednosti vakcina za trudnice, dojilje i njihovo potomstvo. Ovo je jedan mali slučaj u hiljadama i hiljadama beba rođenih od majki koje su vakcinisane – rekao je dr Rudnik sa Floride.

Vakcinacija i drugo stanje

Iako su čelnici Svetske zdravstvene organizacije najpre imali stav da vakcine protiv koronavirusa trudnicama treba ponuditi samo ukoliko su u velikom riziku od zaraze, na primer, onima koje rade u zdravstvu, i to samo uz konsultaciju s lekarom, ta organizacija je nedavno promenila mišljenje.

– Na osnovu onoga što znamo o ovoj vrsti vakcine, nemamo nijedan konkretan razlog da verujemo da će postojati specifični rizici, koji bi premašili koristi od vakcinacije trudnica – poručili su iz SZO.

Pročitajte još
Istu preporuku ima i Svetsko udruženje ginekologa, a vodeći američki epidemiolog Entoni Fauči, koji redovno prati trudnice koje su vakcinisane, kaže da nema razloga da žene u drugom stanju ne prime vakcinu.
– Otkako su odobrene vakcine “Moderna” i “Fajzer”, vakcinisano je više od 10.000 trudnica i do sada nije primećena nije reakcija koja bi bila zabrinjavajuća – izjavio je on.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike