U KBC "Dragiša Mišović" rođeno oko 200 zdravih beba čije su majke imale koronu: Antitela štite mališane

22.03.2021

10:50

0

Trudnice obično imaju blažu kliničku sliku, ali bilo je i situacija da trudnice zahtevaju invazivnu ventilaciju

U KBC "Dragiša Mišović" rođeno oko 200 zdravih beba čije su majke imale koronu: Antitela štite mališane
Copyright Profimedia

U Kliničko-bolničkom centru “Dragiša Mišović” rođeno je oko 200 zdravih beba čije su majke bile kovid pozitivne, rekla je danas specijalista ginekologije i akušerstva u toj bolnici dr Milica Purić.

Ginekologija i porodilište ovog bolničkog centra su od juna u kovid sistemu, a kako je dr Purić za  TV K1 rekla, bebe koje su rođene od kovid pozitivnih majki “razvijaju antitela koja ih štite”.

Pixabay

– Od juna smo u dvojnom sistemu, imamo i porođaje zdravih trudnica, ali i kovid odeljenje. Sinoć smo imali 18 kovid negativnih i dva kovid pozitivna porođaj – rekla je dr Purić i dodala da je primećen porast broja trudnica sa kovid infekcijom.

Simptomi kovida kod trudnica

Trudnice obično imaju blažu kliničku sliku i na pregled dolaze jer su uplašene zbog bebe, kaže specijalista ginekologije.

– Trudnice u početnoj fazi bolesti imaju temperaturu, glavobolju, kašalj i ona se obično na tome završava. Retki su slučajevi da se kod trudnica razvije teža klinička slika, ali bilo je i situacija kada je trudnica zahtevala invazivnu ventilaciju – navodi ona.

Pročitajte još
Razvoj teže kliničke slike kod trudnica je, pretpostavlja dr Purić, zbog nekih pridruženih bolesti kao što su gojaznost, dijabetes, hipertenzija.

Trudnice se, objašnjava, leče od korone najpre čajevima, uz dosta tečnosti i odmaranjem, a ukoliko imaju lošije analize onda se tek koriste antibiotici.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike