Sinod SPC se oglasio: Istopolni brakovi su neprihvatljivi za pravoslavnu crkvu

25.03.2021

09:56 >> 12:00

0

Sveti arhijerejski sinod naglašava da prihvata i promoviše dijalog, kao jedini i neophodan put za iznalaženje rešenja

Sinod SPC se oglasio: Istopolni brakovi su neprihvatljivi za pravoslavnu crkvu
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Predlog zakona o istopolnim zajednicama neprihvatljiv je za Srpsku pravoslavnu crkvu, saopštio je Sinod SPC.

Saopštenje Sinoda prenosimo u celosti:

– Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve je blagovremeno i u zakonom predviđenom roku podneo Vladi Republike Srbije primedbe i mišljenje o predlogu zakona o istopolnim zajednicama.

Pomenuti predlog zakona za Srpsku pravoslavnu crkvu je neprihvatljiv, jer je ogromna većina predloženih odredbi u suprotnosti sa Jevanđeljem Hristovim i sveukupnim iskustvom i praksom Crkve na kojima je duhovno i moralno utemeljen naš srpski narod, kao i celokupna evropska civilizacija.

Nedopustivo je istopolne zajednice zakonski izjednačavati sa brakom i porodicom, kako je navedeno u tekstu Nacrta zakona, jer se tako diskriminiše bračna zajednica, kao hrišćanska i zakonom zaštićena vrednost. Crkva poštuje slobodu koju nam je Bog darovao i razume ljudsku težnju da svoju slobodu iskazuje na različite načine.

Pročitajte još

Sveti arhijerejski sinod je saglasan da postoji potreba za ostvarenjem određenih ličnih, imovinskih i drugih prava onih koje tretira navedeni nacrt zakona, ali je argumentovano ukazao na mogućnost da se ona u pravnom poretku Republike Srbije ostvaruju u potpunosti administrativnim putem, bez zadiranja u bračno i porodično zakonodavstvo.

Sveti arhijerejski sinod naglašava da prihvata i promoviše dijalog, kao jedini i neophodan put za iznalaženje rešenja u vezi sa svim pitanjima od opšteg društvenog značaja, kao i po ovom pitanju koje je izazvalo veliku zabrinutost.

ŠTA PIŠE U POLAZNIM OSNOVAMA ZA IZRADU ZAKONA

Pixabay

U polaznim osnovama za izradu zakona o istopolnim zajednicama stoji:

“Dva muškarca ili dve žene moći će da ozvaniče vezu pred matičarom, svečano, da uzmu prezime partnera, a posle toga moraće da brinu jedno o drugom, da dele imovinu, brinu o deci partnera, ako ih ima… Osim zajednice koja je gotovo istovetna braku, moći će da sklapaju i vanbračne zajednice, kod notara.

“Gej parovi imaće i kumove, tj. svedoke na venčanju, a ulaskom u zajednicu, obavezuju se da jedno o drugom brinu, uključujući tu i brigu o eventualnoj deci partnera. Zajednica prestaje smrću jednog od njih, poništenjem i raskidom. Ona se poništava ili raskida pred sudom, a u izuzetnim slučajevima može i davanjem sporazumne izjave pred matičarom, ukoliko u toj zajednici ne živi maloletno dete.”

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike