Poverenica za zaštitu ravnopravnosti: Vakcinacija ne može biti uslov za ostvarivanje bilo kog prava

25.03.2021

11:16

0

Autor: R.M.

Brankica Janković kaže da je jednak pristup vakcinama u Srbiji za pohvalu

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti: Vakcinacija ne može biti uslov za ostvarivanje bilo kog prava
Copyright TV Prva printscreen

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je danas da bi bio akt diskriminacije kada bi se vakcinacija zahtevala kao uslov za ostvarivanje bilo kog prava.

Janković je na RTS rekla da je jednak pristup vakcinama u Srbiji, bez diskriminacije, nešto što zaslužuje pohvalu i navela primer vakcinacije i bez zakazivanja u ruralnim područjima, gde je nekim građanima bilo komplikovano i gotovo nemoguće da se prijave.

– Sada se vakcinacija sprovodi u skladu sa najvišim međunarodnim standardima – ocenila je poverenica.

Takođe, poručila je da se ne sme dopustiti nikakva diskriminacija koja se pominje u javnom prostoru, kao što su ideje da ljudi moraju biti vakcinisani da bi bili zaposleni, ili raznorazne druge ideje u vezi sa okupljanjima i davanjem prednosti vakcinisanima.

Da bi nekom mogla da se traži potvrda da je vakcinisan, kako je napomenula, to mora biti propisano zakonom, a Srbija nema takav akt.

– Akt diskriminacije bi bio kada biste vi zahtevali vakcinaciju kao uslov za ostvarivanje bilo kog prava – objasnila je Janković i istakla da samo srazmerna i proporcionalna mera može biti opravdana zakonski.

Pročitajte još:
Poverenica za zaštitu ravnopravnosti se osvrnula na slučaj optužbe za silovanje, gde je glumica Danijela Štajnfeld optužila glumca Branislava Lečića. Janković je rekla da pruža podršku Danijeli i istakla da je važno da društvo razume i ne osuđuje žene koje reše da progovore o bilo kojoj vrsti nasilja.

– Druga strana medalje jeste da je sud jedini koji je vlastan da utvrdi postoji li krivica. Sada je pravosuđe na redu, jer niko nije kriv dok se ne dokaže. Za to vreme je naša obaveza da pružimo podršku i stvorimo takvo društvo gde se niko ne ne boji da prijavi bilo kakvo nasilje – zaključila je Janković.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike