Direktorka škole koju pohađaju mališani iz Blaca: "Deca mahom brinu sama o sebi, oni su dobri, ali imaju loše ocene"

25.03.2021

17:27 >> 17:42

0

Dečak (14) i devojčica (10) iz Blaca koji žive kod svoje bake Ljiljane Dačević učenici su Osnovne škole Stojan Novaković u Suvom Dolu

Direktorka škole koju pohađaju mališani iz Blaca: "Deca mahom brinu sama o sebi, oni su dobri, ali imaju loše ocene"
Copyright

Dečak (14) i devojčica (10) iz Blaca koji žive kod svoje bake Ljiljane Dačević, a koje su radnice Centra za socijalne rad prisilno pokušale da odvedu u drugu, srodničku porodicu, učenici su Osnovne škole Stojan Novaković u Suvom Dolu. Direktorka ove obrazovne ustanove Marija Ćurčić, kaže da su oboje veoma dobra deca i redovni učenici, a da je školu o njihovoj, nimalo lakoj situaciji, najpre obavestila učiteljica devojčice koja ide u 4. razred.

– O njihovoj situaciji, koja je vrlo delikatna, tako smo saznali – preko učiteljice, ove školske godine. Onda nam se i razredni starešina dečaka koji ide u 7. razred takođe obratio, a mi smo im odmah obezbedili besplatne udžbenike i obroke – navodi direktorka za “Telegraf.rs”.

Kako objašnjava, svoje učenike obišli su početkom školske godine i ustanovili da “deca mahom brinu sama o sebi”.

Printscreen/Twitter, @pavlebihali

– To smo ustanovili i u izveštaju Centru za socijalni rad, kao i to da je kuća uslovna za život, te da nismo imali saznanja da je bilo nekog nasilja. Deca su redovna, dolaze u školu, mentalno su zdrava, ali na njima je veliki teret i mi smo kao škola to shvatili. Kao ustanova, učinili smo sve što mogli da im pomognemo. Sa njima redovno razgovaraju naši školski psiholozi i prate njihov razvoj cele ove školske godine – ističe Ćurčićeva.

Pročitajte još:

Direktorka ističe da su deca dobra i pristojna, ali da su im ocene loše.

– Oni i kod kuće rade neke druge poslove… Da deca sama cepaju drva, da sami kuvaju ručak… to nije nešto što bi trebalo da rade u tom uzrastu – naglašava sagovornica.

Direktorka navodi i da PePsi služba škole odmah reaguje čim primeti neki problem kod dece.

– Deca su pod stalnim nadzorom, jer mi na učenicima možemo da primetimo njihov teret i moramo da reagujemo, to je ljudski, moralno i profesionalno – zaključuje Marija Ćurčić dodajući i to da je sam način pokušaja da deca pređu u drugu, srodničku porodicu, bio pogrešan.

Deca i dalje pod stresom

Dečak i devojčica su i dalje pod velikim stresom jer strahuju da bi svakog momenta mogao nekao da dođe po njih i odvede ih od bake. U njihovoj porodičnoj kući vlada tenzija i deca su uplašena.

 

Podsetimo, direktorka Centra za socijalni rad u Blacu danas je smenjena, a protiv radnica koje su vukle dečaka iz kuće, pokrenut je disciplinski postupak.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike