"Srbija puna salona za masažu koji su paravan za prostituciju! Usluge umesto maserki pružaju žene, mahom žrtve trgovine ljudima"

26.03.2021

19:35 >> 07:03

0

Autor: R.M.

Pet žrtava trafikinga otkrivene su u akciji novosadske policije, koja je upala u jedan od takvih salona i uhapsila D. P. (79), vlasnika, advokata u penziji

"Srbija puna salona za masažu koji su paravan za prostituciju! Usluge umesto maserki pružaju žene, mahom žrtve trgovine ljudima"
Copyright Profimedia

U Srbiji ima između osam i deset hiljada žena koje se bave pružanjem seksulanih usluga u takozvanim “salonima za masažu”, tvrdi za “24sedam” stručnjak za bezbednost Božidar Spasić, a komentarišući poslednji slučaj akcije policije u Novom Sadu, kada je pre dva dana razbijen jedan takav lanac salona, koji su bili paravan za prostituciju.

Tom prilikom je, prema objavljenim podacima, uhapšen je D. P. (79), zbog sumnje da je izvršio krivično delo trgovina ljudima ili trafikinga. Ovaj, kako je navedeno, penzionisani advokat se tereti da je od 2017. godine, koristeći tešku materijalnu situaciju, vrbovao i iskorišćavo više žena za pružanje seksualnih usluga u njegovim salonima za masažu.

Načelnik PU Novi Sad Slobodan Malešić objasnio je da je u toj akciji učestvovalo preko 30 policijskih službenika.

– Nastavlja se rad na tom slučaju, zasada imamo pet žrtava trgovine ljudima. Još sedam lica je uključeno u sve to. Dalje je to nadležnost tužilaštva – objasnio je on.

Malešić je dodao da je bilo više objekata, da su neki bili reklamirani preko oglasa, dok neki uopšte nisu imali reklamu. On je dodao da su devojke koje su pronađene prvenstveno žrtve i da će sa njima biti nastavljen razgovor, a obratiće se pažnja i na njihovo psihičko stanje. Zanimljivo je da se salon oglašavao i da su u oglasima pisali da se radi o “sportskoj masaži”.

Neke su tamo dobrovoljno…

Istovremeno, kako Spasić tvrdi, “po tim salonima obično ima pet do 10 žena koje nude sekuslane usluge”.

– Dešava se da ili žene same organizuju to po stanovima ili imaju nekoga ko je organizator. Jedan broj njih, za razliku od novosadskih žrtava, niko ne nagovara da to rade i one mogu uvek da odu. Ali, imate i drugi momenat kada je organizator neko lice koje koristi ucene jer ima neke kompromitujuće podatke o ženi ili ako one imaju dugovanja… – objašnjava Spasić.

Sa druge strane, Andrijana Radoičić Nedeljković iz Udruženja građana Atina, objašnjava za “24sedam” zbog čega dolazi do seksualne eksploatacije žena.

– Iz iskustva organizacije Atina, koja se 18. godina bavi zaštitom žena žrtava trgovine ljudima, razlozi zbog kojih su žene u prinudnoj prostituciji, a kasnije i u situaciji trgovine ljudima su diskriminacija, marginalizacija, siromaštvo, rodna nejednakost i stereotipi. Kada na sve to dodate činjenicu da osobe koje eksploatišu i te kako poznaju i iskorišćavaju teške životne prilike u kojoj se žena nalazi, dobijamo situaciju u kojoj žene godinama bivaju eksploatisane i iskorićavane, a da niko ne reaguje – objašnjava ona.

Profimedia

Klijenti traže masažu sa završnicom

A, Peđa Filipović iz “Velnes akadamije” navodi da se dešava da klijenti traže “nešto drugo” osim masaže.

– To se popularno zove masaža sa završnicom. Imate telefonske pozive, ili dođu, i potpuno otvoreno pitaju da li radite tu vrstu masaže i šta sve podrazumeva. To sve zavisi od osobe koja vodi sam centar. Osoba koja dobro pozicionira celu priču i zna kako će posao da organizuje neće dozvoliti, niti joj pada na pamet da se bavi prostitucijom – rekao je Filipović za TV Prva i dodao da maseri na “nepristojne ponude” treba da odgovore prekidom masaže i udaljavanjem klijenta.

Žene zastražene i ucenjene

Andrijana Radoičić Nedeljković dodaje da je bitno razumeti da su ove žene suštinski zastrašene, ucenjivane i manipulisane.

– Često ih trgovci ljudima ubeđuju da ukoliko prijave da će i same biti sankcionisane, te da niko od nadležnih organa neće poverovati u njihovu priču, da će biti javno osramoćene, što predstavlja vrstu društvene smrti. Ono što trgovcima ljudima ide u prilog jeste i poražavajuća praksa u kojoj se često dešava da se ženi ne veruje, da se sumnja u ono što je preživela, generalno društvena klima u kojoj se žrtve okrivljuju za ono što im se dogodilo u kojoj se ona osuđuje i njena ličnost proispituje kako bi se dokazalo da li je krivičnog dela bilo ili ne. U ovoj situaciji kreira se jedan zatvoren krug nasilja iz kog je teško izaći – objašnjava ona situaciju.

Naša sagovornica kaže da žene moraju da obrate pažnju kada čitaju oglase za posao.

– Svakako da svi oglasi za posao koji ne pružaju informacije o uslovima posla, o lokaciji, o neophodnom iskustvu i kompetencijama rizični za različite vrste eksploatacije – naglašava Radoičić Nedeljković.

Profimedia

Ne liče na prave salone, već su stanovi

I Spasić ističe da žene mogu čak i da prepoznaju “sporne” salone.

Pročitajte još:
– To nisu normalni saloni koji imaju prostorije, istaknutu reklamu na ulazu, opremu… Već se obično radi o stanovima koji se iznajmljuju po soliterima da bi se zavarao trag – tvrdi Spasić.

On dodaje da postoje razlike između makroa sekuslanih radnica na ulici i onih koji organizuju prostituciju po salonima. Tome u prilog ide činjenica da je novosadski “makro” zapravo bio advokat u penziji.

– Oni su često ugledni ljudi u društvu, koji poznaju i zakone. Imali ste slučajeve čak i da su profesori bili među njima. Interesanstno je da su često i sami zavisnici od seksualnih usluga, koji shvate da mogu da organizuju taj posao tako što će naći lokacije i zamaskirati njihov rad kroz legalan posao – kaže Spasić.

– Ovo su maskirane javne kuće koje postoje u našoj zemlji. Uglavnom se do njih dolazi ili putem oglasa ili po preporuci – objasnio je on.

Pojava se ignoriše

Iako ne postoji procena koliko ovakvih “salona” ima u Srbiji, Andrijana Radoičić Nedeljković kaže da se ova pojava ignoriše.

– Duboko je zabrinjavajuća opšta društvena situacija u kojoj se ovaj fenomen u najmanju ruku prihvata kao neka neizbežna pojava, ne sagledavajući ozbiljnost problema postojanja ovakvih i sličnih paravana. Za nas u Udruženju Atina je na prvom mestu nedopustiv propust da se ovakvi oglasi za posao uopšte pojavljuju i da je uopšte moguće na ovaj način oglašavati nešto što je evidentno u suprotnosti sa zakonom. Zato je neophodna prevencija i redovna provera, ali i sankcionisanje svih koji na ovaj način pokušavaju na vrbuju potencijalne žrtve i da je to apsolutna odgovornost nadležnih organa – zaključila je ona.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike