Ministarka objasnila ko će imati prednost prilikom rezervacije turističkih aranžmana!

29.03.2021

10:49 >> 11:15

0

Prema podacima YUTA, najveći broj ugovora o putovanjima prošle godine odnosio se na Grčku, čak 85 odsto

Ministarka objasnila ko će imati prednost prilikom rezervacije turističkih aranžmana!
Copyright Pixabay

Svi građani Srbije koji su prošle godine uzeli zamenske vaučere, imaće ove godine prednost u realizaciji aranžmana, izjavila je danas ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Ističe da se, prema podacima YUTA, najveći broj ugovora o putovanjima prošle godine odnosio na Grčku, čak 85 odsto.

– Prema podacima YUTA, zaključeno je 140.000 ugovora, što znači da je reč o oko 220.000 građana koji bi trebalo da ostvare svoja prava. Oni će apsolutno imati prednost. Mogu da očekuju da će do kraja godine moći da ostvare svoje vaučere u Grčkoj, čim se otvori letnja sezona – rekla je Matićeva na zajedničkoj konferenciji za medije sa grčkim kolegom Harisom Teoharisom.

Na pitanje kako će biti realizovani oni vaučeri u agencijama koje nisu dobile licencu, Matićeva je odgovorila da u Srbiji ima oko 100 agencija koje imaju licencu, a druge koje nisu mogle da obezbede garanciju ili osiguranje u vezi s putnim aranžmanima prešle su na režim turističkih agencija koje rade kao posrednici.

To ih ni u jednom trenuku ne sprečava da realizuju putovanja koja su prošle godine bila dogovorena, rekla je Matićeva.

Naši građani će ove godine moći da idu u Grčku na letovanje uz potvrdu o vakcinaciji ili sa negativnim PCR testom, potvrdio je ministar turizma Grčke Haris Teoharis. Kako se precizira, sve vakcine biće prihvaćene za ulazak u ovu zemlju, pa i kineska i ruska, koje još uvek nisu prihvaćene na nivou Evropske unije.

Upitana kome građani koji imaju pravo na zamenska putovanja da se obrate ukoliko agencija više ne postoji, Matićeva je rekla da treba da se obrate turističkoj inspekciji, koja će regovati i sigurno zaštiti prava putnika.

Pročitajte još

– Međutim, mi nemamo podatke o tome da agencije ne postoje. Mi imamo podatke da su agencije preregistovane, i ako su bile organizatori putovanja, sada su posrednici u prodaji putnih aranžmana – rekla je Matićeva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike