Depresija i hronični umor su posledice rada na daljinu: Kada kuća postane kancelarija javljaju se brojne psiho-fizičke smetnje

05.04.2021

20:45 >> 10:06

0

Iako su se radu od kuće, pri samoj pojavi koronavirusa, obradovali mnogi građani, ono donosi puno problema i posledica po mentalno, ali i telesno zdravlje

Depresija i hronični umor su posledice rada na daljinu: Kada kuća postane kancelarija javljaju se brojne psiho-fizičke smetnje
Profimedia

Rad od kuće može dovesti do raznih bolesti, a posebno je štetan po mentalno zdravlje, upozoravaju stručnjaci i dodaju da posledice koje se mogu javiti su anksioznost, depresija, razdražljivost i hronični umor.

Rad od kuće može imati svoje prednosti, ali on često predstavlja opasnost po mentalno zdravlje, pogotovo što pojedini već duže od godinu dana nisu posetili kancelarije, pa su granice između poslovnog i privatnog obrisane. Na sve to, kako ističu psiholozi, fizička aktivnost i socijalni kontakti svedeni su na minimum, što samo dodatno narušava psihološko stanje radnika.

Profimedia

Da nedostatak društvene interakcije može dovesti do mentalnih problema, pa i depresivnih raspoloženja, potvrdila je za “24sedam” socijalni psiholog Vesna Tomić.

Osećaj nevidljivosti 

Printscreen/Youtube, Dobro jutro

– Prva posledica, a mogu reći i hendikep je nedostatak direktne komunikacije sa kolegama, toga više gotovo da nema, jer se komunikacija svela na pisanu formu. Samim tim, čovek, kao pojedinac počinje sebe manje da ceni, jer, većina koja radi od kuće sedi u pidžami, neki rade i iz kreveta, a kao posledica je jasno smanjeno samopoštovanje i samodisciplina. Radna motivacija, iako je na samom početku bila nešto viša, sada je opala. To je i očekivano, izolovani smo, ne vidimo se i ne čujemo u radnom okruženju – navodi ona.

Upravo posledica svega navedenog može biti povećana anksioznost, pa i depresija.

– Prateći problem može biti povećana anksioznost i depresivna raspoloženja, ali i hronični umor, kao posledica nagomilovanog stresa. Pretvaranje kuće u radni prostor nije normalna pojava, mnogima je strana, jer su se sa pojavom pandemije prvi put susreli sa takvim načinom poslovanja. Pospanost je takođe jedan od simptoma, upravo zbog rada u spavaćoj ili dnevnoj sobi – ističe Tomićeva i naglašava da tom prilikom dolazi i do niza fizičkih poteškoća.

Telesni simptomi

Istovremeno, na pomenute simptome su razgovoru za „Moskvu 24” upozorili i profesor Odeljenja za sportsku medicinu i medicinsku rehabilitaciju Univerziteta Sečenov dr Vladimir Frolov, kao i ruski kiropraktičar dr Andrej Kabičkin.

– U nekim slučajevima rad u pogrešnom položaju tela razbija psihu, izaziva depresiju, anksioznost, razdražljivost i hronični umor – rekao je kiropraktičar Kabičkin.

Pixabay

Sa druge strane, da su fizički simptomi anksioznosti i depresije izazvane višemesečnim radom od kuće zbog pandemije koronavirusa, upozorio je prof. dr Frolov i dodao da treba izbegavati rad iz kreveta.

– Strogo je zabranjeno raditi iz kreveta. Prvo, to je neprirodno. Neophodno je da položaj kičme bude vertikalan. Mora postojati sto, oslonac za laktove, potrebna udaljenost do ekrana  – rekao je ruski lekar i dodao da je nemoguće smisliti bilo koju pozu u krevetu koja bi mogla biti bezopasna.

– Kada čovek radi, njegove mentalne funkcije su naglašene. Ako je istovremeno u ležećem položaju, onda postoji napetost određenih mišićnih grupa, narušava se snabdevanje unutrašnjih organa živcima za komunikaciju sa centralnim nervnim sistemom. Ovo je opasno za mišićno-skeletni sistem i može uticati na unutrašnje organe – srce, pluća, creva i jetru – napomenuo je dr Frolov.

Pročitajte još
Takođe, ovaj lekar je primetio da smanjenje pokreta mišića dovodi do fizioloških promena, pa se mogu javiti problemi sa vidom, kičmom, a neki od simptoma su glavobolja, zujanje u ušima i poremećaji mikrocirkulacije u mozgu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti