Muškarci stariji od 70 godina imaju slabiji imunološki odgovor nakon vakcinacije: Stručnjaci objasnili da li su oni u riziku od kovida

05.04.2021

06:07 >> 06:10

0

Kod pojedinih muškaraca koji su stariji od 70 godina ne dolazi do stvaranja antitela posle vakcinacije

Muškarci stariji od 70 godina imaju slabiji imunološki odgovor nakon vakcinacije: Stručnjaci objasnili da li su oni u riziku od kovida
Copyright Profimedia

Svaka vakcina protiv kovida trebalo bi da indukuje antitela, ali i celularni, ćelijski odgovor. Međutim, kod jednog broja muškaraca starijih od 70 godina primećen je slabiji imunološki odgovor, a stručnjaci za “24sedam” objašnjavaju zašto je to tako i da li su ove osobe u riziku od zaražavanja koronavirusom.

O ovome je juče govorila naučna saradnica Instituta za primenu nuklearne energije (INEP) dr Marija Gnjatović, koja je u razgovru za eKliniku navela da je primećeno da kod pojedinih muškaraca koji su stariji od 70 godina ne dolazi do stvaranja antitela posle vakcinacije.

Pixabay

Na pitanje zašto je to tako, ona je odgovorila da “nauka još nema objašnjenje”.

– Malo lošiji odgovor se primećuje kod muškaraca starijih od 70 godina. To ćemo i dalje da pratimo kroz studije, kako bismo utvrdili da li postoji ćelijski odgovor – navela je ona i dodala:

Drugi parametri

– Jasno je da vakcina ne pruža apsolutnu garanciju da se vakcinisana osoba neće zaraziti ovom bolešću, ali ono što je sigurno jeste da će vakcina sprečiti razvitak teške forme bolesti. Antitela jesu jako važna u odbrani od virusa, njihova uloga je da spreče ulazak virusa u ćelije domaćina, ali ne znači da osobe koje nisu razvile antitelni odgovor nemaju nikakvu zaštitu. Tu su u igri i drugi parametri, odnosno imunološki činioci – kaže ova naučna saradnica Instituta za primenu nuklearne energije.

Pixabay

Na to se nadovezao sagovornik “24sedam” dr Radan Stojanović, profesor kliničke farmakologije na Medicinskom fakultetu u Beogradu, koji je objasnio da sam imunitet zavisi od mnogo faktora.

Pratiti kliničku sliku

Prof. dr Radan Stojanović/Privatna arhiva

– Od imunogenosti vakcine, odnosno njenog potencijla da izazove reakciju imunog sistema, ali i od čoveka koji je primi. Ovo poslednje podrazumeva kakav je imunološki status te osobe, jer mlađi ljudi, generalno, imaju jači imunitet u odnosu na starije. Postoji mogućnost da vakcinisana osoba boluje od nekih bolesti koje mogu da utiču na imunitet, da li uzimaju određene lekove koji utiču na to da imuni sistem ima slabije reakcije – navodi taj stručnjak i dodaje da je imunitet izuzetno složen sistem i da mnogo faktora može da utiče na njogovo funkcionisanje, na to da li će biti jača ili slabija imunološka reakcija na vakcine.

 

– Naravno da zavisi i od starosti organizma, to sam već naglasio. Ipak, antitla nisu jedina koja pokazuju da li je vakcinisana osoba stvorila imunitet na virus. Postoji i takozvani humoralni ćelijski imunitet, koji se ne meri komercijalnim testovima. Trebalo bi pratititi ne samo antitela kod potpuno vakcinisanih ljudi, već i to koliko se razbolevaju posle vakcinisanja, kakva im je klinička slika – kaže prof. dr Stojanović.

To znači da vrednosti antitela ne ukazuju direktno na nivo zaštite koji će biti postignut ukoliko dođe do kontakta sa virusom.

Profimedia

Antitela najbrže nakon “Fajzera”, kineska vakcina nešto sporija

Dosadašnja istraživanja su potvrdila da se antitela stvaraju dve do tri nedelje posle prve doze, kada su u pitanju  cepiva nove generacije – američka “Fajzer”, ruska “Sputnik V” i švedsko-britanska “Vakszevria” (“AstraZeneka”), pri čemu se kod većine vakcinisanih stvaraju antitela uporediva sa količinom antitela kod ljudi koji su preležali srednje teški ili težak oblik infekcije.

Međutim, stručnjaci su ranije objašnjavali da, kod kineske “Sinofarm” vakcine, antitela se razvijaju nešto kasnije.

Pročitajte još
– Radi se o klasičnoj vakcini kroz koju se unosi kompletan proteinski materijal. Očekuje se da ona stvori i humoralni i celularni odgovor, ali kasnije nego “Fajzer” i “Sputnjik” koje nose izdvojen protein s ključan za stvaranje zaštitnih antitela. Očekuje se da 100 odsto vakcinisanih razvije antitela nekih 40-ak dana posle druge doze – ranije je objasnila naučna saradnica INEP-a i zaključila da je vrednost antitela najbolje uraditi dve-tri nedelje nakon revakcinacije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike