Neshvatljivo! Naša selfpromocija jača je i od prevaranata sa Fejsbuka: Ove podatke im serviramo na tacni iako nam ih nisu tražili

07.04.2021

20:32 >> 20:36

0

Nova moda šerovanja dokumentacije i selfija sa vakcinacije na svoje profile, uz hvalospev da smo ubod stoički podneli, može mnogo da nas košta

Neshvatljivo! Naša selfpromocija jača je i od prevaranata sa Fejsbuka: Ove podatke im serviramo na tacni iako nam ih nisu tražili
Profimedia

Otišli ste na vakcinaciju. Dobili ste ubod u ruku. Pride i dokument na kojem stoji koju vrstu vakcine ste primili. Uz to i vaše ime i prezime, JMBG i drugi podaci. Uredno ste to fotografisali, “selfirali se” i odgovorili na pitanje Fejsbuka: “O čemu razmišljate?” šerovanjem tih fotografija na svoj profil. Ili na neku drugu društvenu mrežu, svejdeno.

Zato, nemojte da se čudite ako vam za neko vreme stigne poziv na otplatu rate za kredit koji niste uzeli ili poziv iz policije da ste učestvovali u hakerskoj krađi identiteta, upozoravaju stručnjaci i objašnjavaju da ste objavljivanjem fotografija s početka ove priče “prećutno dali saglasnost” za falsifikovanje svojih dokumenata!

Osetljivi lični podaci preko pola milijarde korisnika Fejsbuka nedavno su procurili na hakerski forum, što predstavlja potencijalni rizik za milione trgovaca kriptovalutama i ljude koji sada mogu biti ranjivi prilikom raznih onlajn napada. To najnovije curenje podataka proširilo se na Facebook ID, puno ime, lokaciju, datum rođenja, (ponekad) adresu e-pošte, datum otvaranja računa, privatni status i biografiju.

Milioni građana širom sveta i dalje su zabrinuti, a ono što mnogi od nas ne shvataju jeste da na neki način i sami pozivamo na sajber krađu identiteta.

Ilustracija

Naime, otkako je počela vakcinacija protiv koronavirusa, startovala je i nova moda – svi se slikaju – “selfiraju”, a potom na društvenim mrežama, najčešće Fejsbuku i Instagramu, postavljaju dokument u kojem stoje podaci koju su vakcinu primili, kada i gde su se vakcinisali, šifra potvrde vakcinacije, a pored toga i ono što najviše zabrinjava – ime i prezime, datum rođenja, kao i JMBG broj!

Poziv na krađu

Iako je jasna želja građana da se na društvenim mrežama pohvale da su primili vakcinu, pa fotografišu zdravstveni karton sa vakcinacije, Darko Obradović iz Instuta za nacionalnu i međunarodnu bezbednostda za “24sedam” upozorava da treba biti jako oprezan, jer na taj način pozivamo prevarante na krađu identiteta.

Darko Obradović, Printscreen

– Generalno je vrlo opasno javno objavljivati bilo koje podatke koji mogu poslužiti za otimanje identiteta. Podaci sa vakcinacije mogu se iskoristiti za otvaranje određenih usluga i bankarskih servisa, identifikaciju prilikom komunikacije sa bankom, autorizaciju novčanih transakcija, ali i falsifikovanje kovid-kartona. Još, mogu poslužiti i kao materijal za napad metodom socijalnog inžinjeringa, prilikom kog napadač se predstavlja kao službenik banke i saopštava vam vaše podatke, uz zahtev da mu slikate prednju i zadnju stranu platne kartice. Nažalost, zbog nedovoljne edukacije, žrtve nisu ni svesne da su napadnute – navodi Obradović iz Instuta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost i dodaje da je važno da građani shvate da ne smeju da objavljuju lične podatke javno.

– Veoma je važno da građani budu svesni da svoje privatne dokumente ne objavljuju javno, kao i da znaju da banke i institucije nikada neće tražiti podatke kao što su pin kodovi i JMBG jer ih već poseduju. Krađa identiteta je vrlo popularna u sajber podzemlju. “50 centi shema” je vrsta sajta na kome se ilegalno mogu kupiti identiteti za potrebe preuzimanja bankarskih usluga žrtve. Cene takvog identiteta zavisno od kvaliteta idu od 50 centi do nekoliko stotina dolara. Najčešće se takav identitet zloupotrebljava za krađu novca i podizanje kredita na račun žrtve – upozorio je on.

Obe strane su krive

Dalje, ono što je jako važno, ističe Obradović, je da, po zakonu, neće biti kriv samo počinilac krađe identiteta, već i svi oni koji su svoje podatke na društvenim mrežama ostavili “na izvolte”.

Printscreen/Facebook

– Po zakonu odgovoran je rukovalac podataka koji nije adekvatno zastitio svoje baze od kompromitacije, a, naravno, odgovoran je i onaj koji je izveo hakerski napad u cilju provale u bazu podataka. U ovom konkretnom slučaju, Fejsbuk treba da obavesti sve korisnike čiji su podaci kompromitovani u cilju zaštite, pre svega izmene lozinki – poručuje on i dodaje da, za sada, nije poznato da su građani kod nas prevareni na taj način da su preuzimani podaci sa dokumenata o vakcinaciji.

– Koliko mi je poznato za sada nije bilo hakerskih nasrtaja na naše sisteme. Nadležni na zaštiti kritične infrastrukture moraju biti stalno na oprezu, “pen testovi” se moraju redovno sprovoditi kako bi se ranjivosti otklonile. Digitalizacija i opštenje preko interneta je naša svakodnevnica, pa čvrsto verujem da je država preduzela sve mere kako bi sprečila bilo kakvu kompromitaciju i provalu u bazu podataka srpskih građama. Ipak, u slučaju bilo kakve kompromitacije ličnih podataka, to se prijavljuje kancelariji poverenika za zaštitu podataka o ličnosti, kao i Policiji i pravosudnim organima.

Printscreen/Facebook

Na crnom tržištu za 6 dolara

Međutim, na internet sajtovima za prodaju već su osvanule ponude sa falsifikovanim dokumentima o vakcinaciji koji se prodaju za oko šest dolara, pa je istovremeno Federalna komisija za trgovinu u Americi apelovala na njihove građane da izbegavaju da na društvene mreže objavljuju ovakve fotografije:

– Objavljujete fotografiju kartice za vakcinaciju na društvenim mrežama? Molim vas – ne činite to! Možda pozivate na krađu identiteta – napisali su oni, a Maniša Mital, saradnica direktora odeljenja Federalne komisije za trgovinu za privatnost i zaštitu identiteta istakla je da prevaranti i kradljivci često prikupljaju informacije postepeno, da bi izradili datoteku o životu osobe, uključujući obrazovanje, zaposlenje, lokacije i datum rođenja.

Pročitajte još
– Krađa identiteta je poput slagalice, sastavljene od delova ličnih podataka. Ne želite da lopovima identiteta predate delove koji su im potrebni da upotpune sliku. Jedan od tih delova je vaš datum rođenja – istakla je ova saradnica i objasnila da bi “prevarantu mogli da iskoriste anksioznost zbog nestašice vakcine praveći se da su vladini zvaničnici koji će rezervisati dozu.

– Susrešćemo se sa velikom količinom falsifikata, ukoliko se usvoji predlog da samo vakcinisani mogu da putuju, sede u restoranima ili prisustvuju određenim događajima. Neko ko još nije vakcinisan lako će se naći u iskušenju da falsifikuje ili kupi kopiju – zaključila je saradnica Mital.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti