Kockice su se složile, prisustvo virusa i u 2019. godini: Srpski naučnici otkrili kada je "pala" prva žrtva korone

07.04.2021

20:53

0

Doktor Milenko Bogdanović kaže da je to bilo moguće na osnovu uzorkovanja krvi, urina i tečnosti staklastog tela iz oka preminulog

Kockice su se složile, prisustvo virusa i u 2019. godini: Srpski naučnici otkrili kada je "pala" prva žrtva korone
Copyright Tanjug/AP Photo/Francois Mori, File)

Prvi smrtni slučaj kao posledica kovida 19 u Srbiji se dogodio 5. februara, mesec dana pre zvanično potvrđenog prvog slučaja infekcije u našoj zemlji. To je dokazalo istraživanje grupe od 12 naučnika okupljenih na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

Jedan od istraživača na tom projektu doktor Milenko Bogdanović kaže da je to bilo moguće na osnovu uzorkovanja krvi, urina i tečnosti staklastog tela iz oka preminulog. Za taj slučaj istraživači su se zainteresovali jer su bili sumnjivi simptomi koje je imao pacijent, a za koje je kasnije utvrđeno da su karakteristični za koronavirus.

– Taj pacijent je imao simptome – od otežanog disanja do obostrane upale pluća, i ti simptomi su se vrlo brzo razvijali i doveli do smrtnog ishoda. Na osnovu naknadne hemijsko-toksikološke analize, utvrđeno je prisustvo virusa, iako u vreme kada je obdukcija rađena nije bilo saznanja i podataka o koronavirusu – objasnio je Bogdanović za RTS.

Nekoliko meseci kasnije, kada je istraživanje rađeno, kockice su se složile.

Prema rečima doktora Ivana Skadrića, koji je takođe učestvovao u istraživanju, ono je dalo jednu kockicu mozaiku istraživanja koja istražuju početak epidemije u svetu.

Pročitajte još:

– Iako kod nas nisu rađene obdukcije, u drugim zemljama jesu i to postoji kao literaturni podatak. Na osnovu toga jasno je da se virus može detektovati u gotovo svim organima: od ždrela i pluća do testisa, kao i u raznim telesnim izlučevinama. U poslednjih par meseci pojavila su se slična istraživanja po svetu u kojima istraživači pokušavaju da dokažu uzročnik i ranije prisustvo virusa i uspeli su da pomere prethodno potvrđen datum početka epidemije u svojoj zemlji – naveo je Skadrić.

Istraživanja su rađena i na uzorku otpadnih voda, a jedno istraživanje rađeno u Sijeni na uzorku od 950 pacijenata obolelih od karcinoma, mahom pluća, pokazuje da prisutvo virusa doseže čak u jesen 2019. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike