Preminuo ugledni lekar i akademik SANU Milorad Mitković: Izgubio bitku sa koronom

08.04.2021

09:42 >> 10:17

0

Mitković je preminuo od posledica korona virusa u Kliničkom centru u Nišu

Preminuo ugledni lekar i akademik SANU Milorad Mitković: Izgubio bitku sa koronom
Copyright Printscreen/Youtube

Redovni član Odeljenja medicinskih nauka SANU i potpredsednik Ogranka SANU u Nišu, akademik Milorad Mitković, preminuo je u 71. godini, saopštila je danas Srpska akademija nauka i umetnosti.

Mitković je preminuo od posledica korona virusa u Kliničkom centru u Nišu.

Školovao se u Nišu i Beogradu, a studijske boravke realizovao je u Beogradu, Londonu, Oksfordu, Kembridžu, Ulmu, Hanoveru, Briselu, Moskvi, Rigi, Tibingenu, Davosu.

Radio je na Medicinskom fakultetu u Nišu, a od 1994. do 2015. godine bio je direktor Klinike za ortopediju i traumatologiju KC Niš.

Za dopisnog člana SANU izabran je 2012, a za redovnog 2018. godine, kada je izabran za potpredsednika ogranka SANU u Nišu.

Najznačajnija dostignuća Mitković je ostvario u oblasti ortopedske hirurgije i traumatologije, biomehanike, eksperimentalne hirurgije, posebno u lečenju preloma kostiju, u korekciji različitih vrsta deformiteta, u produženju ekstremiteta.

Pročitajte još

U zemlji i inostranstvu patentirao je 44 pronalaska pod svojim imneom i objavio više od 400 naučnih radova i šest knjiga.

Osnivač je škole spoljne i unutrašnje fiksacije kostiju u Nišu, u kojoj se danas edukuju brojni ortopedski hirurzi iz zemlje i inostranstva.

Mitković je dobitnik brojnih nagrada i priznanja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike