Mala matura koštaće roditelje kao Svetog Petra kajgana, moraće da dižu kredite: Danas proba završnog ispita

09.04.2021

06:00 >> 06:53

0

Probni završni ispit za sve učenike osmog razreda osnovnih škola održava se danas i sutra, a majke i očevi će za pripremne časove za polaganje prave male

Mala matura koštaće roditelje kao Svetog Petra kajgana, moraće da dižu kredite: Danas proba završnog ispita
Copyright 24sedam/PRofimedia

Probni završni ispit za sve učenike osmog razreda osnovnih škola održava se danas i sutra, a roditelji će za pripremne časove za polaganje prave male mature, koja će biti u junu, morati da iskeširaju oko 1.500 evra, kako bi svojoj deci obezbedili siguran upis u željenu školu.

Pixabay

Đaci će ove godine, kao i prethodnih, imati prilike da provere svoje znanje iz sedam predmeta. Najpre, danas u 13 sati rešavaće zadatke na probnom završnom testu iz matematike, a sutra u devet časova polagaće probni test iz srpskog/maternjeg jezika, dok će ih nakon toga na klupama sačekati kombinovani test iz biologije, geografije, istorije, fizike i hemije.

Papreno!

Iako je mala matura za đake završnih razreda osnovne škole tek u junu, pripreme za ovaj važan test uveliko traju. Sa jedne strane deca treba da ulože veliki trud kako bi dobro spremila ispit, dok roditelji moraju da napune svoje novčanike, jer, kako za “24sedam” kaže predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić, takva priprema košta oko 1.500 evra, odnsono skoro 180.000 dinara.

Printscreen/Youtube, Forum beogradskih gimnazija

–  To je nešto manje u odnosu na ranije godine, jer je sada slabiji odziv za pripremne časove. Ali da bi se pristojno pripremili, trebalo bi izdvojiti oko 500 evra za opštu kulturu, a za srpski i matematiku 600. Najveće interesovanje, odnosno najviše privatnih časova đaci sada uzimaju iz hemije i fizike, jer su upravo tu nastavu skoro sve vreme pratili onlajn – kaže on, i dodaje da je cena časova gotovo ista za sve predmete.

– Dvočas staje između 1.500 i 1.800 dinara, a cena je ista za srpski, matematiku, fiziku, hemiju, istoriju, geografiju i biologiju. Minimum dvočasa koji je dovoljan za pripremu za polaganje srpskog jezika je 30, za matematiku 40, za fiziku i hemiju po 20, dok se za biologiju, istoriju i geografiju učenici sada oslanjaju na znanje sa nastave – objašnjava Antić. i ističe da mnogi roditelji pozajmljuju novac i uzimaju kredite kako bi spremili decu za polaganje.

U vreme pandemije: Mala matura stresna po decu

Antić iz Foruma srednjih stručnih škola smatra da je sada, u vreme pandemije koronavirusa, za đake izuzetno stresno da razmišljaju o maloj maturi.

– Mi smo bili protiv male mature, u ovom periodu je to jako stresno, ne samo za učenike, već i za roditelje, ali i nastavnike. Glavna tema već godinu dana su koronavirus, vakcinacija, koliki je broj zaraženih i umrlih… Mislim da je teško da učenici rade pod stresom i da se fokusiraju na završni ispit – smatra Antić.

A to nam je potvrdila i Svetlana V., majka jednog učenika osmog razreda iz unutrašnjosti Srbije, koja kaže da najveći problem sada predstavlja to što se privatni časovi organizuju jedan na jedan, a češće i onlajn.

Pixabay

– To je mnogo skuplje u odnosu na grupne časove. Mesecima smo suprug i ja štedeli za pripreme, a na kraju ćemo, izgleda, za taj luksuz morati i da pozajmimo novac – iskrena je ova majka.

Kako će izgledati probni test?

Ministarstvo prosvete nedavno je uputilo dopis osnovnim školama u Srbiji u kom je navedeno da je cilj organizovanja probnog ispita provera znanja učenika.

– Probni ispit je verna simulacije procesa završnog ispita, a održava se da bi se videlo koliko su učenici u ovom trenutku spremni  i na čemu treba raditi u narednom periodu – stoji u dopisu Ministarstva prosvete.

Ipak, sada, u vreme pandemije, postoje i posebni uslovi pod kojima će se ovaj probni test zrelosti održavati.

Pixabay

– Probni ispit organizuje se na način koji osigurava bezbednost i zdravlje učenika i zaposlenih, u skladu sa preporukama nadležnih organa i institucija. Učenici probni ispit polažu u učionicama, gde sme da boravi najviše 15 đaka i jedan dežurni nastavnik. Udaljenost između učenika, u svakom smeru, treba da bude najmanje dva metra. U svakoj klupi sedi po jedan učenik, i to na njenom središnjem delu – ističe se u dopisu.

Kalendar upisa i bodovanje

Inače, rešavanje probnih testova traje 120 minuta. Svaki test na probnom završnom ispitu imaće po 20 zadataka koji će biti podeljeni u tri nivoa – osnovni, srednji i napredni.

Pročitajte još
Prema školskom kalendaru, mala matura biće održana 23, 24. i 25. juna. Prvog dana je, kao i obično, test iz srpskog jezika, drugog iz matematike, a trećeg dana se radi kombinovani test.

Uspeh sa male mature važan je i zbog upisa u željenu srednju školu. Uspeh iz osnovne škole nosi 60 bodova, dok će na tri testa ukupan maksimalan broj bodova biti 40, tačnije matematika i srpski nose po 13, a kombinovani 14 bodova.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike