Škodrić: Ovaj vitamin doprinosi izlečenju 90 odsto obolelih od korone

10.04.2021

07:58 >> 10:18

0

Autor: R.M.

Direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić kaže da su domaći proizvođači uvećali proizvodnju vitamina 10 puta

Škodrić: Ovaj vitamin doprinosi izlečenju 90 odsto obolelih od korone
Copyright Profimedia

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić izjavila je juče da su trenutno sve apoteke snadbevane potrebnim količinama vitamina, kao i da RFZO redovno snadbeva sve zdravstvene ustanove od početka pandemije.

– Sreća je da imamo domaće proizvođače koji su uvećali proizvodnju za 10 puta, dok istovremeno proizvode vitamine i za zemlje regiona, pa i za dosta evropskih zemalja. Oni su zaista opterećeni, ali je izuzetno važno da se, kao društveno odgovorne kompanije, trude i uspevaju da vitamina bude apsolutno dovoljno – rekla je ona za TV Vesti.

Govoreći o kritikama na račun podele vitamina najstarijim građanima, direktorka RFZO je rekla da su u nabavku bili uključeni apsolutno svi proizvođači iz Srbije, osim Hemofarma, koji nije želeo da učestvuje, te da sa, medicinskog i pravnog stanovišta, u tenderu nema ništa sporno.

Objasnila je da je od devet firmi, jedna nosilac, kako bi se posao što brže realizovao, a vitamini što pre bili dostupni najstarijim građanima koji su pokazali najveću disciplinu već na samom početku pandemije, a koji su i naročito osetljivi.

Kako je dodala, cena po kojoj su lekovi nabavljeni je nabavna, te nema govora o bilo kakvoj zaradi kako za državu, tako i kompanije koje su ovim postupkom još jednom pokazale veliku društvenu odgovornost. Ona je istakla je da su vitamini izuzetno važni kod svih starosnih grupa u odbrani protiv virusne infekcije, a naročito u borbi protiv virusa kovid – 19, posebno na proleće kada je imuni sistem na najnižem stadijumu.

Govoreći o konkretnim vitaminima koje je preporučljivo koristiti u zaštiti od obolevanja korona virusom, direktorka RFZO podsetila je da su u pitanju vitamini D, C i cink, za koje je povrđena efikasnost, a RFZO snadbeva sve ustanove od početka epidemije vitaminima koji se koriste kroz infuzije, pored lekova za Covid – 19.

Pročitajte još:
– Već je poznato, kada pričamo o korona virusu, koji su vitamini najvažniji. Kliničke studije su pokazale da vitamin D, prilikom redovnog korišćenja, doprinosi izlečenju u 90 odsto slučajeva, dok kod već obolelih doprinosi smanjenju smrtnog ishoda u čak 70 odsto slučajeva – rekla je ona.

Kada je reč o cinku, kako je objasnila, on se uzima u tačno definisanoj gramaži, posebno određenoj za decu i odrasle uz povremene pauze, ali je takođe od izuzetne važnosti na proleće kada je imunitet oslabljen. Isti slučaj je i sa vitaminom D, koji se koristi u propisanim jedinicama, dok kod vitamina C ne može doći do hipervitaminoze, zaključila je Radojević Škodrić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike