Probni test iz srpskog bio lak, osmacima probleme napravilo samo nekoliko zadataka

10.04.2021

12:29 >> 15:00

0

Autor: R.M.

Učenici kažu da je poslednjih nekoliko zadataka zahtevalo malo više znanja

Probni test iz srpskog bio lak, osmacima probleme napravilo samo nekoliko zadataka
Copyright Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Probni završni test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika bio je lak, a samo je poslednjih nekoliko zadataka zahtevalo malo više znanja, utisak je Sofije Bjelić, učenice osmog razreda beogradske Osnovne škole “Josif Pančić” , koja je danas sa svojim vršnjacima polagala srpski, pa kombinovani test, u okviru probe “male mature”.

– Mislim da će većina nas dobro uraditi test – optimistična je Sofija.

Kaže i da je jučerašnji dan, kada su osmaci rešavali matematičke zadatke, protekao dosta dobro, a većina zadataka bila laka.

– Na ovom testu smo pokazali sami sebi koliko znamo i koliko smo naučili za poslednje četiri godine – rekla je Sofija, koja se uglavnom samostalno pripremala za probni ispit, uz zbirke i ono što su od nastavnika dobili kao pripremu.

Ispred škole, među osmacima se moglo čuti da su im malo problema zadali i padeži, jer nisu mogli da se usaglase da li je odgovor na jedno pitanje – nominativ ili akuzativ.

Osmoletku na Banovom brdu danas je obišao ministar prosvete Branko Ružić koji je istakao da upravo probni završni test daje orijentir nastavnicima i đacima, ali i Ministarstvu i Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja omogućava da steknu sliku da li je za završni test, 23, 24. i 25. juna, potrebno nešto nijansirati ili revidirati.

– Ali, u svakom slučaju olakšati deci, jer se nalazimo u vanrednim okolnostima i iskazujemo puno razumevanje i za roditelje i za decu – rekao je Ružić.

On je dodao da od današnjeg probnog testa do kraja juna ima dovoljno vremena da se određene ispravke urade, i u pogledu ocene stečenog znanja samih đaka. Probni test danas je polagalo 68.000 osmaka, jutros u 9.00 srpski, odnosno maternji jezik, a u 11.30 i kombinovani test, uz striktno poštovanje epidemioloških mera.

U školi “Josif Pančić” u učionici je po devet ili deset učenika, 160 osmaka polaže test.

Pročitajte još:
– Sve teče u skladu sa procedurom i poštovanjem mera – rekao je Ružić.

On je dodao da je važno da se đaci spreme da pokažu što bolji nivo znanja i da u skladu sa svojim željama u junu upišu željenu srednju školu. Zahvalio je nastavnicima i đacima na odgovornom ponašanju ove godine, dodajući da je obrazovni sistem pokazao da je vrlo rezistentan prema transmisiji korona virusa, zahvaljujući poštovanju svih mera.

Direktor OŠ “Josif Pančić” Milan Bajić rekao je da je proba mature prošla uobičajeno i da nema problema. Poručio je roditeljima da deca u junu, na “pravom” ispitu, treba da budu opuštena, bez stresa.

– Test traje dva sata, treba da budu skoncentrisani, sve može da se uradi za to vreme. Preporuka je da se test radi običnom, grafitnom olovkom, da bi se sve proverilo, ima vremena da se podeblja hemijskom, treba iskoristiti sve vreme – savetuje Bajić.

On je dodao da će pripreme za osmake biti organizovane kao i prošle godine, kada je to funkcionisalo.

– Još uvek smo u teškoj epidemiološkoj situaciji, ali uz poštovanje najobičnijih mera, koje ne ruše ničije dostojanstvo, a to su maska i distanca, može sve da se organizuje – rekao je Bajić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike