Korona u Srbiji opasno napada i novorođenčad! Registrovana prva beba na respiratoru, u Brazilu njihovi sojevi odneli 1.300 dečijih života

16.04.2021

18:35 >> 18:38

0

Autor: R.M.

Virusolog dr Ana Gligić kaže za 24sedam da ne treba isključiti mogućnost da je brazilski soj već u Srbiji jer kliničke slike ukazuju na to

Korona u Srbiji opasno napada i novorođenčad! Registrovana prva beba na respiratoru, u Brazilu njihovi sojevi odneli 1.300 dečijih života
Copyright Profimedia

Nakon što su britanski mediji objavili da je u Brazilu 1.300 beba preminulo od posledica koronavirusa, u Srbiji je registrovano i prvo novorođenče koje je zbog virusa priključeno na respirator. Beogradski mediji javili su da je tek rođena beba zaražena koronavirusom priključena na respirator u Univerzitetskom kliničkom centru Kragujevac i to zbog postkovid komplikacija.

Nije prva

Ovo nije prva beba koja je zaražena kovidom u Srbiji, pa se tako u julu prošle godine pominjalo njih 10 smeštenih u KBC “Dragiša Mišović”.

Nažalost, zabrinjavajući podaci stižu iz Brazila gde trenutno hara novi soj virusa, a prema pisanju BBC, on je do sada usmrtio 1.300 beba. Iako je na početku pandemije važila priča da se deca retko zaražavaju i ne umiru od korone, slično kao i trudnice, očigledno je da se situacija promenila.

Načelnica Bolnice za ginekologiju i akušerstvo Kliničko-bolničkog centra “Dr Dragiša Mišović” Slađana Mihajlović nedavno je upozorila da raste broj trudnica pozitivnih na kovid, a pre nekoliko dana je od korone čak preminula jedna trudnica u toj ustanovi. S druge strane, “24sedam” objavio je i zapažanja lekara da novi soj korone pravi velike probleme na plućima zaraženih koje se vide u jako kratkom roku.

Ana Gligić, Printscreen Youtube RTS

Sve više indicija da je brazilski soj u Srbiji

Iako nema potvrde da je brazilski soj stigao u Srbiju, poznati virusolog dr Ana Gligić kaže za “24sedam” kaže da je to vrlo moguće, ali da ga nećemo brzo otkriti.

– Kako da ne, sve je moguće! Ja sam pročitala da je taj soj već u nekim državama Evrope i nekoliko zemalja SAD. Ali nemojte računati da ćemo ga otkriti kada se pojavi samo jedan ili dva slučaja u Srbiji. Englezi su britanski soj imali sigurno nekoliko meseci pre nego što su ga otkrili. Ja sam u novembru prošle godine izjavila da varijanta engleskoj soja po kliničkoj slici bila prisutna u Srbiji još u junu. Ali trebalo je to i naučno dokazati – objašnjava dr Gligić.

– Vi možete da zaključite da je neki soj prisutan, ali dok nemate naučnu potvrdu onda je to pod sumnjom. Tako i za brazilski soj. Ako je ušao u nekoliko država Evrope, ako je direktorka KBC “Bežanijska kosa”, koja ima najveći uvid u stanje bolesnika, rekla da joj se čini da to nije isti virus koji je obrađivala pre nekoliko meseci, onda imamo razlog da sumnjamo – rekla je dr Gligić.

Virus ne bira, zato oboljevaju i deca

Pročitajte još:
Ona dodaje da “virus ne bira” pa ne čudi što deca obolevaju.

– Neki više oboljevaju, neki manje. Nije ništa čudno da se ovo dešava jer ovaj virus sve više pravi probleme i sve više saznajemo o njemu. Ne bih mogla da kažem šta se tačno dešava sa bebama, ali sam sigurna da ni jedan virus ne ume da bira uzrast – kaže dr Gligić.

Doktorka smatra da vakcine koje sadrže celi virus, poput kineske, imaju uticaj u zaštiti od novih sojeva korone dok za druge vakcine nije sigurna.

– Ne znam za ove vakcine koje sadrže samo parče korone, a to su sve sem kineske i ruske “mrtve” vakcine koja nije ušla još uvek u opticaj. Ove koje se prave od celog virusa mogu da deluju protiv mutiranog virusa, iako ne mogu potpuno da ga zaustave. Ali će klinička slika biti blaža. S druge strane, vidite da čak ni Svetska zdravstvena organizacija nema sve podatke – objasnila je dr Gligić.

 

Kada da sumnjate da dete ima koronu

U članku BBC o koroni kod dece objavljeni su i saveti na koje roditelji treba da obrate pažnju i potraže lekarsku pomoć.

– ako je dete postalo bledo, ako je dobilo mrlje po telu koje liče na šare i ako je pri dodiru njegova koža jako hladna

– ako nepravilno ili otežano diše

– ako otežano diše i ako je istovremeno jako uznemireno

– ako je jako uznemireno, zbunjeno, vrlo letargično (teško ga je probuditi)

– ako ima plavkastu boju usta

– ako dobije osip

– ako ima bolove u testisima (to se posebno odnosi na tinejdžere)

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike