Dobre vesti: Oporavio se dečak (11) koji je imao jaku upalu pluća zbog korone

20.04.2021

08:17 >> 10:47

0

Autor: M. I.

Dr Vladislav Vukomanović, pomoćnik direktora Instituta za majku i dete, objasnio je stanje u kojem se mališan nalazi

Dobre vesti: Oporavio se dečak (11) koji je imao jaku upalu pluća zbog korone
Tanjug/Zoran Žestić

U Institutu za majku i dete “Dr Vukan Čupić” u Beogradu od koronavirusa se oporavio jedanaestogodišnji dečak koji je imao tešku upalu pluća, kao da je odrasli pacijent – kaže prof. dr Vladislav Vukomanović, pomoćnik direktora ove ustanove.

pročitajte još:

Dečak nije intubiran, ali je imao veoma visok skor pluća i bio je na terapiji kiseonikom visokog protoka. Prognostički je njegovo stanje bilo zabrinjavajući, ali se, na sreću, oporavio. Više ne leži u intenzivnoj nezi, već na “običnom” kovid odeljenju ove ustanove, piše “Telegraf”.

– Imali smo jednog dečka od 11 godina koji ima šećernu bolest, a koji je imao tešku upalu pluća. Sve to je pre ličilo na simptome kod odraslog bolesnika sa kovidom nego na simptome kod deteta. Gojazna deca su sklonija komplikacijama, isto kao deca sa šećernom bolešću, plućnim, kardiovaksularnim i hematološkim oboljenjima, i to se pokazuje kao tačno – kaže prof. dr Vukomanović.

– Pitanje je da li je to izazvao neki drugi mutirani soj virusa ili ne. Reč je samo o jednom detetu. Bio je na visokom protoku kiseonika, nije intubiran, na sreću, ali je imao veliki skor pluća. To je nalaz na skeneru koji pokazuje koliko su pluća zahvaćena upalom. Baš je bilo prognostički dosta zabrinjavajuće, ali se oporavio. On je još kod nas, bio je u kovid intenzivnoj nezi do pre nekoliko dana, a sada u njoj nemamo nikog – kaže prof. dr Vukomanović za naš portal.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti