Nećete verovati koja zemlja će, umesto Grčke, postati naše omiljeno letovalište ove godine

20.04.2021

18:33 >> 20:22

0

Zbog vrlo komplikovane procedure za ulazak i boravak u Grčkoj hotelijeri iz ovih zemalja već zadovoljno trljaju svoje ruke

Nećete verovati koja zemlja će, umesto Grčke, postati naše omiljeno letovalište ove godine
Copyright Pixabay

Grčka bi mogla da ostane bez jednog broja naših turista, koji će, prema svemu sudeći, ove godine kao alternative za letovanje izabrati Albaniju, Tursku ili Egipat. Ovakav scenarijo moguć je iz tri razloga, a kako srpski putnici kažu, glavni se tiče česte promene odluke grčke vlasti u vezi sa ulaskom u ovu zemlju, ali i boravka u njoj.

Pixabay

Državljani Srbije od juče, u 8 sati, mogu da uđu u Grčku, ali prema pisanju medija, svega nekoliko državljana Srbije krenuo je na taj put, mahom zbog komplikovane procedure koju naši turisti moraju da ispune, ako žele da se brčkaju u Jonskom, Egejskom ili Sredozemnom moru.

Pravila za ulazak i boravak u Grčkoj

Prvi je da se, pre planiranog putovanja, na sajtu www.travel.gov.gr prijave za “morski kod”, odnosno PLF (Passenger Locator Form) obrazac. Nakon što preuzmu kod, sledeće što je neophodno za ulazak u ovu zemlju je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata ili potvrda o obavljenoj vakcinaciji, najmanje 14 dana pre dolaska u Grčku. Potvrda o vakcinaciji, pored ličnih podataka, treba da sadrži tip primljene vakcine i broj doza.

Tanjug/Jens Buettner/dpa via AP)

Ipak, sama priprema za put ne predstavlja toliki problem, koliko ono što naše turiste čeka u samom letovalištu.

Naime, putnici koji uđu u Grčku, mogu biti metodom slučajnog uzorka testirani brzim testom. Oni koji budu testirani u obavezi su da budu u izolaciji, do dobijanja rezultata testa. Ukoliko je rezultat testa negativan, izolacija prestaje, a ukoliko je pozitivan, određuje se karantin, u trajanju od 14 dana. Takođe, za sada, naši građani neće moći da se kreću po Grčkoj, već će biti obavezni da idu samo u mesto gde su rezervisali smeštaj.

Sve ove mere važe do 14. maja, kada i zvanično počinje turistička sezona u ovoj zemlji, međutim, vođeni iskustvom od prošle godine, mnogi turisti veruju da će ostati na snazi i tokom leta.

Albanija ozbiljna konkurencija

Upravo zbog toga, iz turističke agencije “Nikana”, čije je sedište na Tasosu, smatraju da će se pojedini turisti ove godine odlučiti za neku drugu destinaciju.

Pixabay

– Smatramo da će sigurno jedan broj turista Grčku zameniti Albanijom, pre svega, oni koji žele povoljnije letovanje, a drugi iz razloga što žele da iskuse nešto novo. Primetili smo da je najveće interesovanje za Albaniju građana sa juga Srbije, pa pretpostavljamo da će ta zemlje imati rekordan broj turista iz Srbije ove godine – navode iz agencije.

Kako za ulazak u Albaniju, prema poslednjim informacijama Ministarstva spoljnih poslova, nije potreban negativan PCR test, ali ni dokaz o vakcinaciji, a letovanje za dve osobe, u trajanju od deset dana, može se naći i za 200 evra u junu, jasno je zašto će ove godine glavna konkurencija Grčkoj biti upravo ta zemlja.

Turska i Egipat jeftiniji

To je potvrdilo i nekoliko naših turista, koji su obrazložili zašto bi radije izabrali “zemlju orlova”.

– Albanija može vrlo lako uzeti jedan broj turista jer je ista obala u pitanju, s tim što su u Albaniji nekoliko puta cene smeštaja niže – rekao je jedan turista, koji je želeo da ostane anoniman, a kojeg smo zatekli ispred jedne prestoničke agencije. Devojka ispred njega se nadovezala i podelila svoje prošlogodišnje iskustvo:

Pročitajte i

– Prošle godine letovala sam u Albaniji. Da nije bilo korone, nikada ne bih otišla tamo, ali bilo je lepo i veoma povoljno. Ljudi su prijatni i ljubazni, a kada nam se auto pokvario, majstori iz servisa su nas primili preko reda i odvezli nas u hotel dok ne poprave auto. Grčka me neće videti dok god bude uslovljavanja. Nisam pristalica nesigurnih prolaza na granici, niti želim da me iko testira. U opciji su i Turska i Egipat, koji imaju mnogo pristupačnije cene – smeštaj u hotelu za dve osobe, gde je sve “all inclusive” iznosi oko 400 evra – kaže ona.

Grčka ima verne turiste

Sa druge strane, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (Juta) Aleksandar Seničić za “24sedam” kaže da ne očekuje da će veliki broj građana odustati od Grčke.

Foto: Printskrin/N1

– Ne znam kako bismo mogli to da procenimo, ali moguće je da će jedan deo građana odlučiti da ide tamo gde nema ograničenja. Ali, i pored toga, Grčka ima svoje verne turiste, i ono što ona može da ponudi, mnogi ne bi menjali. Ponuda najviše ima za Tursku i Egipat, a kako očekujemo da oni prihvate odluku da je za ulazak dovoljna potvrda o vakcinaciji, bez negativnog PCR testa, jasno je i odakle to interesovanje. Ipak, treba napomenuti da je gotovo izvesno da potpuno ukidanje testa neće biti opcija, što znači – ko se vakcinisao, biće dovoljna potvrda o sertifikatu, u suprotnom verujem da će na snazi ostati odluka o posedovanju negativnog testa – smatra Seničić.

Gde možemo da putujemo bez ograničenja:

– Albanija

– Bosna i Hercegovina

– Crna Gora

– Severna Makedonija

Sa negativnim PCR testom:

– Bugarska – negativan PCR test, ne stariji od 72 sata (za tranzit nije potreban test)

– Egipat – negativan test, ne stariji od 72 sata

– Kuba – negativan PCR test, ne stariji od 72 sata; po dolasku u ovu zemlju, turisti se dodatno podvrgavaju PCR testiranju (obavezna izolacija do dobijanja rezultata testa)

– Tunis – negativan PCR test, ne stariji od 72 sata; po ulasku u zemlju ponavlja se testiranje

– Turska – negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, za sva lica starija od od šest godina; pre dolaska u zemlju prijaviti se za “hes kod” – elektronsko praćenje zdravstvenog stanja, neophodan za ulazak u restorane, tržne centre,..

-Ujedinjeni Arapski Emirati – negativan PCR test, ne stariji od 48 sati

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike