Srbi već krenuli put Grčke! Od danas otvorene granice (FOTO)

19.04.2021

11:50

0

Autor: J.S.J,

Izvor: Tanjug

Zasada naši građani neće moći da se kreću po Grčkoj, već će biti u obavezi da borave u mestu gde su rezervisali smeštaj. Srpski putnici mogu da pređu granicu sa Bugarskom na dva prelaza – Promahonas i Nimfeja

Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

Jutros je vrlo mali broj turista iz Srbije krenuo u Grčku, nakon što su grčke vlasti donele odluku da se u ovu zemlju može ući iz Srbije, ali jedino preko Bugarske, uz potvrdu o vakcinaciji ili važeći PCR test.

Kako saznaje Tanjug, od jutros je, od momenta kada je ova odluka grčkih vlasti stupila na snagu, veoma mali broj državljana Srbije krenuo put Grčke. Bilo ih je svega nekoliko, a većina su vlasnici nekretnina u toj zemlji, pa žele da iskoriste priliku da ih obiđu, da izmire račune i slično.

Tanjug/Aleksandar Ćirić

Jedan od retkih srpskih državljana koji je odlučio da s porodicom prvog dana krene put Grčke na odmor je Nišlija Aleksandar Mitić, koji kaže da pozdravlja relaksaciju antipandemijskih mera grčkih vlasti kada je reč o državljanima Srbije.

– Pozdravljam ovu odluku. Odlučili smo porodično da otputujemo do Atine, da se malo odmorimo od svega – rekao je za Tanjug ovaj Nišlija.

Na činjenicu da je veoma mali broj turista iz Srbije prvog dana relaksacije mera Grčke krenuo put jedne od omiljenih turističkih destinacija Srba, verovatno utiču i trenutni loši vremenski uslovi, zbog čega su mnogi odložili putovanje, ali i neizvesnost u pogledu načina na koji će se u praksi sprovoditi ove mere.

Tanjug/Aleksandar Ćirić

Ograničeno kretanje i obavezna vakcinacija ili PCR test

Zasada naši građani neće moći da se kreću po Grčkoj, već će biti u obavezi da borave u mestu gde su rezervisali smeštaj. Srpski putnici mogu da pređu granicu sa Bugarskom na dva prelaza – Promahonas i Nimfeja.

Sve ovo važi do 14. maja, kada zvanično počinje letnja sezona.

Državljani Srbije mogu da putuju u Grčku uz potvrdu o vakcinaciji ili sa negativnim PCR testom ne starijim od 72 sata, ali svaki putnik mora da popuni i PLF formular (Passenger Location Form) 24 sata pre putovanja.

Ono što takođe treba da se naglasi jeste da su epidemiološke mere u Grčkoj strože nego kod nas, a one važe i za sve goste.

Tanjug/Aleksandar Ćirić

Kako stići do Grčke

Srpski turisti od 14. maja mogu do svojih omiljenih letovališta u Grčkoj stići preko Severne Makedonije, a oni koji žele da iskoriste i predsezonu mogu kolima da krenu i preko Bugarske. Svakako, razlika u kilometraži, ako se uputite iz Beograda, zavisi i od toga koja grčka regija vam je omiljena.

Ukoliko su vaša odredišta u Grčkoj ostrvo Tasos, Asprovalta, Stavros, Nea Vrasna i ostala na potezu prema Kavali i Aleksandropolisu, ili letovališta na Halkidikuju, možete razmisliti i o putu kolima preko Bugarske.

Ipak, ako idete prema Olimpu, Paraliji, Leptokariji i ostalim letovalištima te regije, ili dalje prema jugu, svakako je bliže da putujete preko Makedonije. Tako od Beograda do Paralije ima 670 kilometara, a preko Bugarske se prelazi 740.

Pročitajte još

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

 

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti