"Mi zavisimo od vaše krvi! Svaka kap nam spasava živote, a trenutno nam nedostaje ovoliko vas heroja na dan"

22.04.2021 | 06:05 >> 06:14

Autor: R.M.

Udruženje Leuka organizovalo je juče skupljanje trombocita i matičnih ćelija u Zavodu za transfuziju krvi Srbije

Copyright Pixabay

Leukemija je težak rak krvi. Užasna je. Podmukla. Borba je teška. Ali, pobeda ne znači uvek da je dobijen rat. Zna da se vrati, da čoveka baci u najdublji ponor muka. Zna i da bude pobeđena. Uglavnom, svaki pacijent umnogome zavisi od drugih ljudi. Od njihove krvi. Tačnije trombocita.

Ujedno, takva je realnost ljudi koji iz ordinacije izađu noseći izveštaj lekara na kojem piše – leukemija, a u Srbiji ih je oko 800 godišnje, koji su oboleli od nekog oblika te bolesti..

Da stvar bude gora, više od 20 odsto su oni koji boluju od akutne leukemije, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”.

Poseban način

Svakog 21. aprila obeležava se Svetski dan borbe protiv akutnih leukemija. Udruženje pacijenata za pomoć obolelima od akutnih leukemija “Leuka” godinama pomaže svojim “saborcima”, a ove nisu pravili nikakave skupove za medije, predavanja, već su jučerašnji dan obeležili na poseban način.

– Mi koji se borimo sa leukemijama to radimo svaki dan, a to proživljavaju i naše porodice. Zbog toga je nama 21. april svakog dana. Obično se u ovakvim danima pripremi neki program i skup, održi govor… i onda se nastavi po starom. Mi smo ove godine odlučili da uradimo nešto drugačije – kaže Predrag Slijepčević, predsednik “Leuke”.

Copyright Foto: Printscreen Facebook Predrag Slijepčević

Uradi, nemoj samo da pričaš!

Pod geslom “Uradi, nemoj samo da pričaš” ovo udruženje je juče u Zavodu za transfuziju krvi napravilo akciju prikupljanja trombocita i matičnih ćelija, neopohodnih za lečenje obolelih od akutnih leukemija.

– Čekamo one koji razumeju koliko naši životi zavise od trombocita i matičnih ćelija i čine razliku između našeg izlečenja i teške, surove smrti. Čekamo ljude u čijim rukama su naši životi – poručio je on.

U Zavodu su testirani donori matičnih ćelija i davaoci trombocita, a Slijepčević poručuje da ko nije mogao to da uradi juče, da se javi njegovom udruženju ili njemu lično, preko telefona na portalu “Leuke”.

Trombociti spasavaju živote

Pročitajte još:
” pozicija=”left”]Slijepčević je nedavno objasnio za naš portal da je zbog virusa korona broj davalaca trombocita opao, a veliki problem pravi to što se oni mogu koristiti maksimalno sedam dana, od dana vađenja krvi.

– Trenutno, da bi se lečili pacijenti u Kliničkom centru Srbije i Institutu za majku i dete nedostaje 100 do 120 davalaca jer su se potrebe za trombocitima povećale. Prošle godine je u proseku bilo potrebno 13 davanja dnevno, a ove godine 18 – objasnio je on.

Iako “Leuka” ima bazu davalaca, Slijepčević kaže da se od oko 180 redovnih davalaca broj smanjio na oko 120 ljudi, uglavnom zbog korone.

Dobra stvar je da se trombociti mogu davati na 15 dana, ali je potrebno da se ovaj ritam održi.

– Oni koji daju trombocite su pravi heroji jer samo zbog toga se u životu održavaju pacijenti oboleli od teških oblika leukemije – objasnio je Slijepčević.

Copyright Foto: 24sedam/Goran Sivački

Ko može biti donor

Donori matičnih ćelija mogu biti osobe od 18 do 50 godina koje nisu bolovale od autoimunih bolesti, kancera, težih oblika kardiovaskularnih oboljena i dijabetesa tipa 1.

Što se tiče trombocita, njih mogu da daju osobe od 18 do 60 godina koje ne piju nikakve lekove, ne boluju od hroničnih bolesti, teže su od 63 kilograma, žene koje nisu bile trudne i nisu rađale.

Shvatili ste. Ovo nije još jedna novinarska priča. Ovo je apel da svi razmislimo da li možemo da pomognemo i našom krvlju spasemo nečiji život. Odluku možemo da donesemo već sad jer i u ovom času neko leži u bolničkom krevetu brinući se da li će do njega pre stići čelična ruka smrti ili naši trombociti. 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam