Beograd i Užice imaju najviše vakcinisanih punoletnih građana, ali u ovih pet gradova vakcinu nije primilo ni 15 odsto ljudi

22.04.2021

08:23

0

Autor: R.M.

U Sremskoj Mitrovici, Novom Sadu i Niš vakcinisano više od trećine punoletnog stanovništva

Beograd i Užice imaju najviše vakcinisanih punoletnih građana, ali u ovih pet gradova vakcinu nije primilo ni 15 odsto ljudi
Copyright RINA

Beograd je prvi grad u Srbiji koji ima više od 40 odsto vakcinisanih punoletnih stanovnika, a iza njega sledi Užice sa 39,14 procenata imunizovanih građana. Treća na listi je Sremska Mitrovica pa Priboj, Novi Sad i Niš. U ovim gradovima je vakcinisano više od trećine punoletnog stanovništva.

S druge strane, u Tutinu, Novom Pazaru, Lajkovcu, Žagubici i Mionici još nema ni 15 procenata vakcinisanih, pokazuje statistika Kancelarije za IT i E-upravu. Ubedljivo najslabije stoji opština Tutin sa samo 6,5 odsto vakcinisanog odraslog stanovništva, što znači da je zaštitu primio tek svaki 15. građanin.

U Srbiji je prema poslednje preseku vakcinisan ukupno 3.119.881 građanih od kojih je 1.265.562 revakcinisano. Da su stanovnici prestonici ubedljivo najodgovorniji u borbi protiv korone pokazuje podatak da je u prvih 10 opština koje imaju najveći procenat vakcinisanih čak devet opština glavnog grada i Užice.

Pročitajte još:
Ubedljivo najveći postotak vakcinisanih ima Stari grad sa 21.543 ili 57.97 odsto punoletnih stanovnika. Slede Savski venac (55,14%) i Vračar (53,49%) i to su jedine opštine u Srbiji koje imaju više od polovine cepljenih punoletnih grašana. Od velikih gradova u Novom Sadu je 36,61 odsto stanovnika primilo vakcinu, u Nišu 36,52 procenata, a u Kragujevcu 34,91 odsto.

Najviše zabrinjava situacija u Sandžaku pošto je u Tutinu ubedljivo najmanji procenat vakcinisanih – svega 6,52 odsto dok je Novi Pazar na pretposlednjem mestu sa sa 13,38 odsto cepljenih punoletnih građana. Važnost vakcinacije ne shvataju dovoljno ni meštani Lajkovca (14,55%), Žagubice (14,73%) i Mionice (14,84).

Najveći broj građana vakcinisao se kineskom vakcinom “Sinofarm”, zatim slede oni koji su primili “Fajzer” pa cepljeni “Sputnjikom” dok je najmanje stanovnika imunizovano “Astra Zenekom”. Zanimljivo da je za četiri procenata više žena vakcinisano nego muškaraca.

Očekuje se da će broj vakcinisanih posebno rasti narednih dana pošto su juče širom Srbije otvoreni punktovi za vakcinaciju na kojima građani mogu primiti cepivo bez prethodne prijave.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike