Slike nisu ohrabrujuće! Profesor Kočović izneo novu prognozu: "Preko avionskih letova se širi zaraza"

25.04.2021

14:09 >> 14:22

0

Autor: J.B.O.

Na svetskom nivou raste broj zaraženih, pogotovo od duplog mutanta

Slike nisu ohrabrujuće! Profesor Kočović izneo novu prognozu: "Preko avionskih letova se širi zaraza"
printscreen TV Pink

Dupli mutant zvuči strašno, ali su promene koje ima vrlo slične brazilskom soju. Nije potvrđeno da izaziva težu kliničku sliku, ali ni koliko je vakcina efikasna protov ovog soja. Dr Marija Gnjatović sa Instituta za primenu nuklearne energije napominje da ukoliko je ovaj soj zarazniji i bude inficiran veći broj ljudi, može rasti i broj pacijenata sa težom kliničkom slikom, imajući u vidu njihova hronična oboljenja.

Upitana o efikasnosti vakcina, ona je kazala da to nije poznato, ali da je sigurno da što veći broj promena na S proteinu sve je manja šansa da će vakcine delovati 100 odsto.

– Svakako će neki nivo zaštite pružiti i vakcina kao i priroda infekcija. Kao i brazilski i indijski soj pravi veliki broj reinfekcija na području gde je zastupljen. Ako se zarazi veliki broj ljudi biće i veći broj sa kliničkim slikama, imajući u vidu hronična oboljenja ljud- navela je dr Gnjatović.

Profesor informacionih tehnologija Petar Kočović kaže da slike nisu ohrabrujuće jer na svetskom nivou raste broj zaraženih, te je primetio da je velika trasmisija preko avionskih letova.

Pročitajte još:

– U Evropi broj zaraženih lagano pada, uključujući Srbiju. Mi smo trenutno u top 16 najzaraženijh država na svetu, nikako da izađemo iz tih prvih 20… Izraelci su imali strahovito brzu vakcinaciju, tri puta bržu neko kod nas – rekao je Kočović.

Kako je dodao, Srbija će do 33 odsto vakcinisanih dogurati oko sedmog jula, dok će na oko 1.300 zaraženih izaći oko 13. maja.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti