Profesor Kočović izneo novu prognozu: Može se desiti da za dve nedelje izađemo iz trećeg talasa, ali...

26.04.2021

16:41 >> 19:01

0

Autor: J.B.O.

Petar Kočović je naglasio da jurimo 1.317 zaraženih na dnevnom nivou

Profesor Kočović izneo novu prognozu: Može se desiti da za dve nedelje izađemo iz trećeg talasa, ali...
Copyright printscreen TV Pink

Profesor Petar Kočović, stručnjak za informacione tehnologije dao je nove matematičke korona prognoze za naredni period. Jedan datum je, u tom smislu, krucijalan u njegovim prognozama, 12 maj.

– Da nismo krenuli na skijanja po planinama i propratnim događajima, mi posle 24. januara ne bismo padali dole, jer je u čitavoj Evropi zaraza naterala na rast u svim zemljama, ali bismo već trebali da dođemo na taj broj od oko 1.300 zaraženih. Sada matematika pokazuje da će to biti 12. maja, ali može da bude i 8. ili 15. maj – objasnio je profesor Kočović.

On je naglasio da jurimo 1.317 zaraženih na dnevnom nivou, kako bismo definitivno znali da smo izašli iz trećeg talasa.

– Imali smo 24. januara nagli rast, sada imamo lagani pad, ali može da nam se desi da omaknemo i počnemo da rastemo. Ali nadam se da nećemo. Za sada modeli pokazuju da nećemo, ali tri dana neopreznosti je potrebno i odosmo uzbrdo – jasan je prof. Petar Kočović.

On i dalje stoji iza proračuna da će 13. jula definitivno biti okončan treći talas koronavirusa.

Printscreen / Youtube

Ističe da prethodna 3-4 dana beležimo pad u korona brojevima, ali da je pad “manji od onog koji je potreban da se zaletimo ka brojki od 100 zaraženih dnevno i 13. julu”.

– Ako se nastavi tempo kojim se vakcinišemo, onda 7. jula treba da dostignemo ono izraelsko prvo otključavanje. Ovaj datum nema veze sa brojem zaraženih – kaže profesor.

Govoreći o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Evropi, kaže da brojke lagano padaju, ali da u jednoj zemlji “bukte” – u Turskoj. Ova zemlja je trenutno u evropskom vrhu kada je reč o broju zaraženih.

Pročitajte još:

Govoreći o situaciji u svetu, trenutno je najgore u Urugvaju, a Turska se nalazi na 4. mestu u svetu. Švedska, Kipar, Francuska i Hrvatska takođe su u svetskom vrhu, dok je Srbija na 19. mestu.

– Srbija je rasla na neslavnoj listi, a sada se polako spušta na niže pozicije – kaže Kočović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike