Lekari se bore za život mlade majke: Beba rođena u Nišu za 20 minuta, brat joj dao ime

27.04.2021

18:52

0

Beba je teška 2.110 grama i dužine je 42 centimetra, nakon porođaja prebačena je u dečji kovid deo radi testiranja

Lekari se bore za život mlade majke: Beba rođena u Nišu za 20 minuta, brat joj dao ime
Copyright Pixabay/StockSnap

Anesteziolozi prve ekipe Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju UKC Niš predvođeni dr Slavišom Kovačevićem, dr Sonjom Nikolić i Goranom Miloševićem, porodili su u kovid delu intenzivne nege trudnicu staru 27 godina iz Zaječara u 35. nedelji trudnoće koja je na svet donela zdravu devojčicu Milicu.

Beba je teška 2.110 grama i dužine je 42 centimetra, nakon porođaja prebačena je u dečji kovid deo radi testiranja a ako bude negativna biće prebačena u bebi blok.

Porođaj na Klinici za anesteziju

Porođaj trudnice carski rezom bio je planiran za sutra u kovid sali Novog kliničkog centra uz učešće ginelokoga i akušera Klinike za GAK, ali se maloj Milici žurilo da dođe na svet pa je porođaj neočekivano počeo danas u 17 časova u intenzivnoj nezi.

– Trudnica je pre nekoliko dana primljena na GAK, međutim njen kovid se komplikovao pa je prebačena na infektivnu kliniku. Međutim zbog pogoršanja gasne razmene je juče prebačena u intenzivnu negu Kinike za anesteziju. Hitno je urađen ginekološko akušerski pregled, utvrđreno je da je plod vitalan i danas smo krenuli u organizaciju porođaja. Ginekolozi su za sutra zakazali porođaj carskim rezom, Međutim, hitno su me oko 17 časova zvali sa klinike i rekli da su kontrakcije su počele na svaka tri minuta. Poslao sam hitno poruke svima: “Svi na zborna mesta”, zvao sam dežurne ginekologe da odmah dođu. Međutim, posle 15 minuta stigla je nova poruka da se rodila Milica živa i zdrava – objašnjava za “Blic” direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju UKC Niš prof. dr Radmilo Janković.

Printscreen / YouTube

Porođaj je trajao svega 20 minuta i sve je prošlo u najboljem redu.

– Anesteziolog Slaviša Kovačević je stavio klemu na pupčanik, onda je i dr Bojan Lukić sa GAK i babica koji su se uključili u porođaj i sve se završilo dobro što se tiče bebe. Ona je prebačena u dečji kovid da se testira, ako sve bude u redu verovatno će ide na dečje odeljenje. Ne očekujemo da bude zaražena ali videćemo. Ako nije zaražena ići će sutra u bebi blok. Ostaje nam da se borimo za majku. Mi smo planirali da uradimo carski rez u spinalnoj anesteziji jer majka ima tešku respiratornu insuficijenciju i hteli smo da izbegnemo da je intubiramo i stavimo na respirator, međutim ona nas je pretekla. Majka ima tešku formu kovida i ima ozbiljnu respiratornu insuficijenciju koja zahteva kiseoničnu terapiju. Ona je na visokom protoku kiseonika, blizu neinvazivne ventilacije ali nije na respiratoru. Nadamo se da će sada lakše da joj bude jer ćemo moći kompletnu terapiju da je damo, lakše će moći da diše. Nadamo se da situacija da se poboljša i da ćemo ovoga puta dobiti bitku i za majku i za bebu.

Pročitajte još:

Na prvoj liniji “porođajnog fronta”

Anesteziolozi dr Slaviša i dr Sonja su bili na prvoj liniji “porođajnog fronta” a za njima i ostatak medicinske ekipe iz Jedinice intenzivne nege. Posebne pohvale dobila je i “babica”, medicinska sestra Dragana iz B-šoka Klinike za anesteziju. Na kraju su pristigli i ekipe sa GAK-a i Dečje klinike, bebica je stavljena u inkubator i odvezena je živa i zdrava.

Brat odabrao ime

Beba je dobila ime Milica jer je, kako saznaje “Blic”, njen stariji brat želeo da dobije to ime. Anesteziolozi nastavljaju borbu za majku.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike