Korona surovo udara: U Srbiji preminule četiri porodilje od opakog virusa, neke od beba nisu preživele!

29.04.2021

11:41

0

Autor: J.B.O.

Sumorni dani za našu zemlju ne prestaju, a sada je stigla vest o smrti porodilje iz Zaječara

Korona surovo udara: U Srbiji preminule četiri porodilje od opakog virusa, neke od beba nisu preživele!
ATA Images/Pixabay

Prema najnovijim informacijama, koronavirus odneo je život još jedne porodilje u Srbiji. U Univerzitetskom kliničkom centru u Nišu preminula je porodilja M.P. (27) iz Zaječara, koja je na svet donela zdravu devojčicu, uprkos tome što je sada preminula majka bila zaražena.

Prethodno, početkom aprila objavljena je vest o smrti porodilje D.T. (29). Porodilja je preminula pet dana posle porođaja. Zbog teškog stanja usled zaraze koronavirusom bila je priključena na respirator, a porođena je carskim rezom u KBC “Dragiša Mišović”. Prema podacima od 7. aprila, beba je bila stabilno i nalazila se na Institutu za neonatologiju.

Od početka epidemije u Srbiji, dve mlade žene već su izgubile život u protekloj godini. Preminula je trudnica iz Doljevca (27) 21. jula 2020. u KC Niš. Dan pre toga njena beba je preminula posle porođaja.

Nedelju dana kasnije, takođe od posledica korone, preminula je trudnica iz Vranja (34), koja je takođe bila hospitalizovana na ovoj klinici. Zbog teškog stanja porođena je carskim rezom i rodila je dečaka od 900 grama. Na sreću, beba se oporavila i nakon nekoliko meseci puštena je kući. Trudnica je preminula nakon porođaja, usled srčanog zastoja.

Nakon smrti bebe od devet dana koja se desila na Univerzitetskoj dečijoj klinici Tiršova 19. aprila, preminuo je i devetogodišnji dečak iz Vranja. Druga smrt deteta zaraženog koronom objavljena je sedam dana kasnije. Dečak je imao pridružene bolesti.

Prethodno, 21. januara preminula je devojčica 12-godišnja devojčica iz Tutina.

Pročitajte još:

– Na osnovu kompletne kliničke slike i toka bolesti kod deteta, zatim rezultata svih urađenih analiza, uzimajući u obzir i podatke o prethodno dijagnostikovanim oboljenjima, najverovatnije je da se u konkretnom slučaju radilo o smrtnom ishodu izazvanim imunološkim komplikacijama usred ranije infekcije SARS COV-2 virusom, tzv. multisistemskom inflamatornom post-covid sindromu (MIC-s) – navela je tadačetvoročlana komisija iz Opšte bolnice Novi Pazar za Telegraf.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti