"Nema ništa bezbednije od vakcine": Dr Udovičić uputio apel građanima da se vakcinišu

02.05.2021

12:53

0

Autor: M.V.

Medicinski radnici i danas se nalaze u crvenim kovid zonama, a prema rečima komandanta VMC Karaburma, snagu nalaze u želji da se što pre život vrati u norma

"Nema ništa bezbednije od vakcine": Dr Udovičić uputio apel građanima da se vakcinišu
Copyright Ivo Udovičić, Youtube printscreen

Medicinski radnici su i ove, kao i prethodne godine, za Vaskrs u crvenim zonama, a snagu i energiju da i posle više od godinu dana rade pod punom opremom nalaze u želji da se što pre život vrati u normalu, rekao je Tanjugu komandant kovid VMC Karaburma, dr Ivo Udovičić.

On ističe da u crvenoj zoni kalendar ne postoji, a svaki dan je isti, 24 sata primaju se i otpuštaju pacijenti pa vremena za proslavu praznika nema, dok se pandemija ne okonča.

Tanjug/AP Photo/Francisco Seco

– Veliku energiju i snagu crpimo iz svakog našeg pacijenta koji izađe odavde na svojim nogama, iz njihove sreće i sreće njihovih porodica. Imali smo pacijenta od 99 godina, on je otišao kući, a sinoć smo primili pacijenta od 100 godina i mi se nadamo da će on otići kući, nama je to najveća sreća – kaže dr Udovičić.

“Nema ništa bezbednije od vakcine”

Do sada je kroz kovid bolnicu na Karaburmi prošlo više od 2.500 pacijenata, a većina je uspešno završila lečenje i vratila se svojim kućama, naglašava Udovičić.

Najavljuje da trenutni podaci dozvoljavaju da iz kovid sistema ovih dana izađe jedan KBC – Zemun ili Zvezdara.

– Brojno stanje u Batajnici takođe je smanjeno za 50 odsto. Kod nas je sada negde oko 90 pacijenata na lečenju i mi još držimo visok nivo popunjenosti, nekih 80 do 90 odsto kapaciteta – objašnjava on.

Slike iz Indije koje su i posle godinu dana iste kao one iz Italije, Vuhana i Španije pokazuju da sa virusom kovid-19 nema šale, da je smrtonosan i nema nameru da nestane, upozorava dr Udovičić.

– Danas kada se slavi pobeda života nad smrću, molim ljude da se vakcinišu zbog nas, koji godinu i više radimo u skafanderima, za pacijente, od kojih će nažalost, jedan deo umreti. Nema ništa efikasnije od vakcine, vakcina je, odgovorno tvrdim bezbednija nego vazduh koji dišemo i bezbednija od hrane koju jedemo – apeluje on.

Pročitajte još
Udovičić kaže da, iako postoji tendencija smanjenja broja novozaraženih, taj broj će i dalje biti visok dok se dovoljno ljudi ne vakciniše.

Zaključuje da su zbog pandemije veliku žrtvu poneli i non kovid pacijenti i da je cilj da se iz ovoga što pre izađe, kako bi se bolnice vratile svojoj nameni i lečenju tih pacijenata.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike