Naš ugledni ginekolog upozorava: “Trudnice češće završavaju na respiratoru”

04.05.2021

15:04 >> 15:35

0

Prof. dr Željko Miković, direktor GAK Narodni front”, tvrdi da žene koje su trudne sve više imaju tešku kliničku sliku

Naš ugledni ginekolog upozorava: “Trudnice češće završavaju na respiratoru”
Copyright Profimedia

Trudnice podjednako često obolevaju od teških oblika kovida-19 kao i opšta populacija, ali podaci novijih studija govore da one češće dospevaju u jedinice intenzivne nege i češće bivaju tretirane mehaničkom ventilacijom, kaže prof. dr Željko Miković, direktor GAK “Narodni front”.

– Što se smrtnosti kod trudnica tiče za sada nema podataka da je ona značajno veća nego smrtnost u opštoj populaciji tog uzrasta. Međutim, to su podaci koji nisu definitivni i koji će se možda u narednom periodu pokazati kao drugačiji. Takođe, istraživanja su pokazala da je kod zaraženih trudnica češći i prevremeni porođaj, ali se, takođe, pokazalo da se najčešće radi o jatrogenom prevremenom porođaju što znači da je to porođaj koji je indikovan i indukovan. Kovid infekcija se, naime, lakše i sigurnije leči, a veći je i dijapazon moguće trapije, ukoliko se prethodno završi porođaj, pa se iz tog razloga lekari češće odlučuju na prevremeni porođaj – kaže dr Miković i dodaje da prevremeni porođaj, sa druge strane, dovodi do nešto češćih komplikacija kod novorođenčeta.

Pročitajte još:

Naš stručnjak ističe da trudnice kao i svi drugi građani mogu da prođu sa lakšom, teškom ili najtežom formom bolesti, te da rizik od komplikacija svakako treba smanjiti vakcinacijom.

– Zašto bi se neko u trudnoći izlagao riziku da dobije teške i najteže forme bolesti, koje su uvek neizvesne, kada se može zaštiti vakcinom?! – zaključuje dr Miković, piše “Kurir”.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike