Profesor Kočović izneo nove prognoze: Jedan datum je ključan, tada će broj zaraženih pasti očekujuće nisko! (FOTO)

05.05.2021

08:56

0

Autor: J.B.O.

Padaju brojevi poprilično dobro. Poprilično dobro padaju brojevi u celoj Evropi, pojasnio je Petar Kočović

Profesor Kočović izneo nove prognoze: Jedan datum je ključan, tada će broj zaraženih pasti očekujuće nisko! (FOTO)
Copyright printscreen TV Pink

Profesor Petar Kočović rekao je da bi 25. jun mogao da bude dan kad će situacija sa epidemijom biti značajno povoljnija i kad će broj zaraženih biti mali.

Stručnjak za informacione tehnologije, koji zajedno sa svojim timom mesecima unazad daje prognoze o kretanju epidemije na osnovu proračuna baziranog na Gausovoj krivoj, naglasio je da se korona polako odjavljuje, ali da postoji šansa da se ponovo prijavi.

– Krajem juna bi trebalo da padnemo na očekivano mali broj zaraženih. Ipak je za proračune broj zaraženih kriterijum broj jedan, a onda broj vakcinisanih, jer mogu da se blago zaraze – naveo je Kočović i naglasio da bi 25. jun mogao da bude datum kada će brojke biti niske.

Objasnio je da se do tih podataka dolazi koristeći dnevni broj inficiranih, a taj trend ide talasasto, tako da je isproban veći broj kriva (binarna, Fišerova…) i videlo se da je Gausova kriva najpribližnija, tako da se ona koristi.

Profesor Kočović kaže da do sada nije nijednom tačno pogodio datum, ali je bio najpribližniji.

– Ne očekujemo da će biti dramatičnih izmena u broju zaraženih. Padaju brojevi poprilično dobro. Poprilično dobro padaju brojevi u celoj Evropi – naveo je Kočović.

Kaže da su upoređivali broj zaraženih na 100.000 stanovnika i da se na taj način može meriti Rusija i San Marino. Najproblematičnije zemlje su Turska, Francuska, Hrvatska, a zatim Holandija, Švedska i Litvanija.

– Island, Rusija, Severna Irska i Albanija su zemlje u kojima je situacija dobra – rekao je profesor i dodao da se Srbija nalazi u sredini, a što se tiče okruženja Slovenija i Hrvatska su lošije od nas.

Posted by Petar Kocovic on Уторак, 04. мај 2021.

Podsetio je da sada imamo osam puta više zaraženih nego na današnji dan 2020. godine i rekao da to ukazuje da treba da budemo oprezni. Kad je reč o proračunu kolektivnog imuniteta, Kočović kaže da je on diskutabilan i zavisi od gustine naseljenosti regiona.

– Imamo ispred sebe ponašanje Izraela. Vidimo da su relaksirali mere kad je prošlo tri nedelje od revakcinacije 33 odsto stanovništva. Imali su dominantnu Fajzer vakcinu – naveo je Kočović i rekao da je Srbija po istom modelu na 17,5 posto.

Naveo je da bi 11. jula trebalo da budemo na 33 odsto, a 13. novembra na 61 procenat.

Kočović je govorio i o mogućnostima za letovanje.

– Turističke agencije nude mahom mediteranske zemlje. Francuska i Turska su u najvećem problemu. Ali Egipat i Alžir imaju malo zaraženih, Maroko je u redu, a kod ostalih zemalja bi sačekao da se spusti broj – naveo je Kočović i apelovao na oprez pri izboru mesta i vremena.

Pročitajte još:

Kočović je rekao da je Evropska komisija dala predlog za digitalni zeleni sertifikat koji će biti besplatan i biće u dve boje – zelena za one koji su se vakcinisali sa dve doze i narandžasta boja za one koji su preležali koronu.

Kaže da je najbitniji datum isteka ovog sertifikata i sa tim će se ići u zemlje EU.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike